Poljski ministar finansija: Kriza bi mogla dovesti do rata u Evropi

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) mora snažno intervenisati kupovinama obveznica prezaduženih država eurozone jer će se u suprotnom Evropa suočiti s katastrofom koja bi mogla dovesti do rata, upozorio je u ponedjeljak poljski ministar finansija.

“Pred nama je užasan izbor – ili će ECB snažno intervenisati ili nam slijedi katastrofa”, kazao je Jacek Rostowski u razgovoru za njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

“Ako bi se eurozona raspala, izgubili bismo golemi dio našeg BDP-a. Prijeti nam opasnost istorijske privredne katastrofe, poput Velike depresije u 30-im godinama prošlog stoljeća, koja bi mogla dovesti do rata u Evropi”, dodao je ministar finansija čija zemlja trenutno predsjedava EU-om.

ECB je izložen pojačanim pritiscima da djeluje kao takozvani zajmodavac u krajnjoj nuždi kako bi pomogao zaduženim zemljama i spriječio širenje krize širom eurozone.

Centralna banka sa sjedištem u Frankfurtu tomu se opire, ističući kako je njena glavna odgovornost da štiti od inflacije, u čemu joj snažnu podršku pruža i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Rostowski je takođe upozorio na potencijalno katastrofalne posljedice dužničke krize. “Ako ne uspijemo smiriti tržišta, malena je šansa da će se kriza zaustaviti na Italiji. Ona će se proširiti na svaku zemlju eurozone, ama baš svaku, uključujući Njemačku”, oštro je upozorio poljski ministar finansija.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *