Spas eura je velika prevara

Dodajte komentar

Bivši britanski ministar finansija Norman Lamont plan za spasavanje evra koji bi uključivao direktne pozajmice ECB naziva “džinovskom piramidalnom šemom”

Lamont, koji je svojevremeno sa premijerom Mejdžorom izdejstvovao da Britanija ostane izvan evrozone, se zalaže za bankrot prezaduženih zemalja kao bezbolnije rešenje.

On najpre podseća na nastanak evrozone, kome je prema njegovom mišljenju svojom odlučnošću ranih 90-tih godina kumovao bivši nemački kancelar Kol.

Lamont tvrdi da nikada nije verovao u uspeh monetarne unije, jer smatra da bi za to bio neophodan federalni sistem oporezivanja i izdataka – odnosno isti fiskalni režim za sve zemlje.

Sada su se lideri zemalja koje ovaj projekat podržavaju našli u škripcu, jer znaju da im parlamenti njihovih zemalja nikada neće odobriti ogromne sume potrebne da se on spase. Stoga su ministri finansija evrozone skovali alternativni plan – da parlamente zaobiđu tako što će najveći deo potrebne sume obezbediti ECB – i to je ono što Lamont smatra istinski zastrašujućim.

Ko će spasavati ECB ako zapadne u nevolje i postane nesolventna? Odgovor glasi: iste one prezadužene članice koje bi ona svojim zajmovima trebalo da spasava i koje su se obavezale da spasavaju jedne druge.

Kako je jedan od predstavnika argentinske centralne banke već izjavio, a Lamont citira, sve to podseća na džinovsku piramidalnu šemu – špekulativni aranžman u kom se izdašne kamate finansiraju novim ulozima, sve dok se čitava konstrukcija ne uruši.

Umesto toga, mnogo bezbolnije, realnije i demokratskije (tj. u većem skladu s voljom evropskih naroda i parlamenta) bi bilo da se prezaduženim zemljama omogući da proglase bankrot i da se evro postepeno i organizovano demontira smatra Lamont.

izvor: rast.rs

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *