Banke ne povlače kapital iz Srbije

Dodajte komentar

Viceguverner NBS Mira Erić – Jović kaže da banke sa većinskim stranim kapitalom, koje posluju u Srbiji, ne povlače svoj kapital u inostranstvo.

“Povlačenje kapitala, o čemu smo mi iz NBS u više navrata izvještavali nije moguće iz prostog razloga što banke kod nas ne predstavljaju filijale stranih banaka, nego posebna domaća pravna lica. Dakle, oni garantuju za svoje obaveze tim kapitalom. Kapital se ne povlači”, izričita je bila viceguverner Erić – Jović.

“Ono što može, eventualno, u nekom procesu restrukturiranja da uradi osnivač, odnosno akcionar je da pokuša da proda svoju banku, a ne da povlači kapital”, rekla je Erić – Jović, komentarišući medijske spekulacije da su banke sa većinskim stranim kapitalom počele da povlače novac iz Srbije u svoje centrale u inostranstvu, posebno ukazujući na banke iz Grčke, Italije i neke iz Austrije i Francuske.

“Ali, svaka prodaja, u smislu procjene novog vlasnika, podliježe prethodnoj saglasnosti NBS. Tako da, zaista, mi u superviziji, nismo uočili takve pojave, niti takve aktivnosti. Vršimo pojačan nadzor, jer situacija tako nalaže, nad svim bankama”, kazala je Erić Jović naglašavajući da su u to uključene i banke čije su centrale u zemljama Evropske unije koje su u problemima sa javnim finansijama.
“Kod nas su sve banke, uključujući i italijansku banku ‘Unikredit’ i druge banke, potpuno u redu, posluju u skladu sa našim propisima, solventne su, likvidne…”, istakla je viceguverner NBS i pozvala se na ocjenu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji je to potvrdio ove nedjelje.

Erić Jović je podsjetila da je i regionalni predstavnik MMF-a za centralnu i istočnu Evropu Mark Alen rekao, poslije uspješnog završetka prve revizije aranžmana iz predostrožnosti između Srbije i Fonda, da je bankarski sektor u zemlji solventan, likvidan i pod strogom supervizijom NBS.

Na pitanje da li NBS ima mehanizme i da kontroliše eventualnu neku dodatnu ugradnju i obračun troškova (marža, kamata…) na račun klijenta, od strane banaka, Erić Jović je rekla da ni toga nema u praksi.

“Ja tvrdim da se nijedna od pomenutih banaka i njena praksa ne razlikuje od prakse bilo koje druge banke. Znači, ni po čemu se one ne izdvajaju, naročito ne u nekom negativnom kontekstu”, podvukla je viceguvernerka Erić Jović.

izvor: capital.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *