Srbija: Građani vole sefove

Dodajte komentar

Jedna od bankarskih usluga o kojima se retko govori, ali koja je, kako se pokazuje, veoma popularna među građanima jesu sefovi.

U većini banaka od 80 do čak 95 odsto raspoloživih sefova je već zakupljeno, a prema određenim izveštajima, čak ima i banaka u kojima mora da se čeka na red za dobijanje sefa. Iako ovakvi podaci bude sumnje da građani i dalje nemaju poverenja u bankovne račune te da, kao što je bio običaj devedesetih, novac i dalje drže u sefovima, i stručnjaci i bankari demantuju ovakve spekulacije i to ne samo zato što je zakonom zabranjeno da se gotovina drži u sefovima.

Aleksandar Stevanović, saradnik Centra za slobodno tržište, smatra da građani ne drže novac u sefovima, prevashodno zato što je „devizna štednja u Srbiji čak sedam milijardi evra, odnosno daleko više nego što je iko ikada i pretpostavio da može da bude“.

Samo krajnje analfabete drže novac u sefovima, a mislim da one nisu u većini. U sefovima se drže nakit, hartije od vrednosti i poslovna dokumentacija. Inače, mislim da je propis kojim je zabranjeno držati novac u sefovima sasvim besmislen – kaže Stevanović.

Goran Milićević, izvršni direktor za marketing Komercijalne banke kaže da je interesovanje za iznajmljivanje sefova permanentno izraženo i da je od gotovo 12.000 sefova u mreži njegove banke izdato tri četvrtine.

Slobodnih sefova još ima u Kruševcu, Vršcu, Novom Pazaru, Vrbasu i Pančevu. S obzirom da je najveće interesovanje u Beogradu, banka upravo proširuje kapacitete i u svojoj ekspozituri u Birčaninovoj do kraja novembra, građanima će staviti na raspolaganje novih 612 sefova. Ali, na sreću, daleko je veći porast interesovanja za štednju nego za sefove – ističe Milićević, dodajući da je trenutno zakupljeno 72 odsto sefova, što je na nivou višegodišnjeg proseka.

Svi bankari naglašavaju da im sadržina sefova nije poznata, a Milićević dodaje i da s obzirom da „nije ekonomski racionalno držanje novca u njima, pretpostavljamo da oni služe onome čemu su prevashodno namenjeni: čuvanju bitne i poverljive dokumentacije, dragocenosti, nakita, eventualno slika i drugih vrednih predmeta“.

Marija Đinđić, zamenik direktora novobeogradske ekspoziture Folks banke takođe kaže da je veće interesovanje za oročene depozite. U ovoj banci je zakupljeno čak 95 odsto sefova, koji se izdaju na najmanje godinu dana i čiji su zakupci u najvećem broju stari klijenti.

Ono što bi ukazivalo na držanje novca mimo legalnih novčanih tokova je učestalija poseta određenog klijenta svom sefu, svakodnevno ili u redovnim intervalima. Takvih poseta u Folksbank nema – kaže Đinđić.

U Unikredit banci naglašavaju da je popunjenost kapaciteta sefova kod njih između 80 i 90 odsto i da se interesovanje za njima ne menja, a slično je i iskustvo u Rajfajzen banci i Intesi.

izvor: rast.rs

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *