Finansijska industrija gubi 200 hiljada radnih mjesta

Dodajte komentar

Nesigurnost na tržištima i evropska dužnička kriza ove će godine rezultirati s oko 200 hiljada otkaza u globalnoj finansijskoj industriji, pokazuju podaci agencije Bloomberg.

Francuski bankarski div BNP Paribas danas je najavio otpuštanje oko 1.400 zaposlenih u svojoj diviziji investicionog bankarstva, dok bi, prema medijskim izvještajima, američki Citigroup uskoro mogao srezati čak 3.000 radnih mjesta. To će samo povećati ionako veliki broj otkaza u tekućoj godini.

Naime, prema podacima koje je prikupio Bloomberg, za 2011. već je najavljeno ukupno 195 hiljada otkaza u globalnim bankama, osiguravajućim kućama i firmama za upravljanje imovinom. Usporedbe radi, u 2009. godini, u jeku svjetske finansijske krize, u sektoru je srezano 174 hiljade radnih mjesta.

Finansijske grupacije smanjuju osoblje kako evropska dužnička kriza trese tržištima kapitala, smanjuje prihod od trgovanja dionicama i obveznicama, te odvraća kompanije od akvizicija i ponuda dionica. Dodatni pritisak istovremeno vrše i regulatorna tijela sa zahtjevima za dodatne rezervacije protiv rizika, što smanjuje profitabilnost pojedinih bankarskih divizija.

izvor: poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *