Portugal: Razmatraju nove mjere štednje

Dodajte komentar

Portugalska Vlada neće odstupiti od plana za oštro smanjenje nivoa duga uz pomoć serije povećanja poreza i smanjenja zarada zaposlenih, saopštio je premijer te zemlje, Pedro Pasos Koeljo.

Portugalija, koja je jedna od najslabijih ekonomija eurozone, dobila je u maju ove godine 78 milijardi EUR pomoći za spasavanje kako bi izbegla bankrot.

Portugalci će naredne godine, ako plan bude usvojen, plaćati veći porez na prodaju, prihod, korporativni i na imovinu. Zaposleni u privatnom sektoru moraće takođe dnevno da rade 30 minuta duže , dok zaposleni u javnom sektoru koji imaju primanja iznad hiljadu EUR mjesečno neće dobiti bonuse koji su jednaki mesečnoj zaradi.

Proširenje programa stroge štednje deo je Vladinih budžetskih predloga za narednu godinu, o kojima je danas počela rasprava u parlamentu.

Pasos Koeljo je saopštio da je njegov cilj da javna potrošnja bude smanjena na 43 odsto godišnjeg bruto domaćeg proizvoda do 2014, sa sadašnjih 50,6 odsto.

Portugalija mora da ostvaruje ciljeve za smanjenje duga kako bi mogla da dobija međunarodnu finansijsku pomoć koja joj se isplaćuje u tranšama. Ta članica eurozone nalazi se u novoj recesiji koja će se, kako se očekuje, naredne godine produbiti.

Prema prognozi Evropske komisije, portugalska ekonomija će naredne godine oslabiti tri odsto, što će biti najgori pokazatelj u eurozoni. Stopa nezaposlenosti u toj zemlji će istovremeno dostići rekordnih 13,4 odsto.

Vlada Portugalije planira da sprovede reforme na tržištu rada kako bi učinila zemlju konkurentnijom. Te reforme uključuju fleksibilnije radno vreme i propise kojima bi se olakšalo zapošljavanje i otpuštanje radnika.

Radnički sindikati se protive nekim od tih predloga, zbog čega su zakazali generalni štrajk za 24. novembar.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *