Beogradska berza: Nedjeljni komentar 07.11.2011 – 11.11.2011

Dodajte komentar

Uprkos što je protekle sedmice zabeležen kakav-takav rast tržišta, proteklih pet trgovačkih dana prošli su u velikoj apatiji investitora, nezabeleženoj u bliskom periodu za nama. Aktivnost na strani najlikvidnijih hartija na tržištu bila je izuzetno slaba, pa su promet podigle nelikvidne hartije i blok transakcije.

Ukupna realizacija na tržištu iznosila je 3,5 miliona evra, dok je indeks najlikvidnijih akcija, Belex 15, porastao nevelikih 0,3 odsto na 543 poena. Od početka godine ova korpa najlikvidnijih hartija na tržištu izgubila je na vrednosti 16,7 procenata. 

Akcije – Najprometnija hartija bio je Energoprojekt Garant (ENGR) koji je putem redovnog trgovanja i blok transakcije zabeležio promet  od skoro dva miliona evra, a realizovano je 28,6 odsto akcija. Ova kompanija koja se bavi osiguranjem deo je sistema Energoprojekt holding koji je izvršio konsolidaciju vlasništva kupovinom akcija od strane zavisnog preduzeća Energoprojekt Niskogradnja.

Od likvidnijih hartija, najprometnija akcija na tržištu bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je zabeležila promet od 35,4 miliona dinara, okončavši sedmicu na nivou od 640 dinara. Akcije NIS-a ubeležile su veoma mirnu trgovačku nedelju sa malim opsegom fluktuacije, što je bila logična posledica nevelike aktivnosti većih ulagača na ovoj hartiji. Među prometnijim akcijama bio je i bečejski Sojaprotein (SJPT) koje je ostvario realizaciju od 20,6 miliona dinara u rasponu 560-565 dinara. Kako pokazuju podaci Centralnog registra hartija od vrednosti na strani prodaje je bila sama kompanija, koja je tokom nedelje objavila i devetomesečne rezultate poslovanja. Ovaj najveći regionalni prerađivač soje objavio je neto dobit za period januar-septembar od 925,1 miliona dinara, dok se na godišnjem nivou očekuje krajnji rezultat od 1,3 milijarde dinara. Beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) zabeležio je skroman promet od 7,9 miliona dinara, a cena je uglavnom oscilirala oko nivoa od 510 dinara. Među prometnijim hartijama bio je beogradski Imlek (IMLK) koji je ostvario realizaciju od 8 miliona dinara, spuštajući se početkom sedmice do nivoa od 2.200 dinara da bi se kasnije oporavio do kote od 2.300 dinara.

Bankarske hartije nisu beležile velike promete, a značajniju realizaciju zabeležila je jedino AIK banka (AIKB) koja je nedelju okončala na koti od 1.916 dinara. Ukupan promet akcija ove banke iznosio je 8,5 miliona dinara, a najveći deo realizacije ostvaren je oko nivoa od 1.830 dinara. Ova bankarska ustanova objavila je da je u prvih devet meseci ostvarila bruto dobit od 2,06 milijardi dinara što je duplo bolji rezultat u odnosu na prvih šest meseci tekuće godine, ali je 52 procenta lošiji u odnosu na prvih devet meseci protekle poslovne godine. Ova banka je još ranije korigovala naniže plan poslovanja za tekuću poslovnu godinu kojim se očekuje ostvarenje bruto dobiti od 4 milijarde dinara. Komercijalna banka (KMBN) je beležila neveliki promet oko nivoa od 1.890 dinara, dok je Agrobanka (AGBN) zabeležila realizaciju od 5,7 miliona dinara, okončavši nedelju na 4.170 dinara. Univerzal banka (UNBN) je protekle nedelje registrovala novi istorijski minimum od 2.505 dinara, ali ni nova velika korekcija u vrednosti nije doprinela većoj tražnji za akcijama ove banke.

Obveznice stare devizne štednje – Obveznice stare devizne štednje zabeležile su promet od 0,3 miliona dinara, a najprometnije su bile serije koje beleže kasniji rok dopeća: A2014, A2015 i A2016. Prinosi na ovim obveznicama oscilirali su u rasponu od 5,3 do 5,6 procenata.

Trezorski zapisi – Protekle sedmice nije bilo emisija dužničkih hartija od vrednosti, dok je vredna spomena odluka Narodne banke Srbije da se spusti referentna stopa na nivo od 10 procenata, usled nižih inflatornih pritisaka i sporijeg rasta globalne i domaće privrede od očekivanog.

izvor: sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *