Bernanke: Ekonomski rast SAD-a biće frustrirajuće spor

Dodajte komentar

Šef američkih Federalnih rezervi (FeD) Ben Bernanke ocijenio je juče da će ritam ekonomskog rasta u SAD-a najvjerovatnije biti “frustrirajuće spor”, pošto su FeD smanjile svoju procjenu rasta za naredne dvije godine.

Bernanke je rekao da centralna banka očekuje da do poboljšanja rasta i tržišta rada dođe postepeno u naredne dvije godine, ali “u veoma sporom ritmu”.

On je kao posebno zabrinjavajuću ocijenio dužničku krizu u Evropi, dodajući da bi ona mogla da ima štetne posljedice na povjerenje na tržištu i ekonomski rast. Kao rezultat svega toga, FeD “veoma pažljivo prate situaciju”, poručio je Bernanki.

On je istakao da su američke Federalne rezerve spremne da preduzmu neophodne korake kako bi “oporavak bio nastavljen”.

U posljednjoj prognozi američke centralne banke, objavljenoj juče, procjenjuje se da američka ekonomija u 2011. sveukupno neće doživjeti rast veći od 1,7 odsto.

Za 2012. FeD prognoziraju rast između 2,5 i 2,9 odsto. Obje prognoze su za čitav procenat manje od junske projekcija FeD. Stopa nezaposlenosti u SAD-u već više od dvije godine iznosi devet odsto.

FeD smatraju da se to neće promjeniti ni ove godine. Federalne rezerve prognoziraju da sljedeće godine stopa nezaposlenosti neće pasti ispod 8,5 odsto.

U junu su FeD prognozirale da će stopa nezaposlenosti pasti u 2011. na 7,8 odsto. Nova prognoza, istakao je Bernanki, uzela je u obzir znatno usporenje u ekonomskom rastu u SAD-u početkom ove godine.

On je, međutim, poručio da kritike republikanaca “nisu validne”. Oni optužuju FeD da će njihove sadašnje akcije izazvati veću inflaciju u budućnosti.

Bernanke je rekao da misli da FeD imaju veoma dobre rezultate po pitanju inflacije, a da nisu baš bile uspješne kada se radi o nezaposlenosti.

“Slušamo mišljenje svih. Najvažnija stvar je da smo slobodni da donesemo odluku baziranu na interesu američkog naroda. To je ono što ćemo uraditi”, poručio je šef američkih Federalnih rezervi.

Simpatije prema Volstrit demonstrantima

Bernanke je rekao da “gaji simpatije” prema demonstrantima protiv Volstrita, koji se žale zbog stanja ekonomije u zemlji. “Nezadovoljan sam ekonomskim stanjem, nezaposlenost je suviše visoka”, ukazao je on.

izvor: Beta

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *