Berze skoro da nema

Dodajte komentar

Na crnogorskim berzama prošle godine ostvaren je promet od svega 54 miliona eura što je pad od 72,9 odsto u odnosu na 2009., dok je obavljeno 19.825 transakcija ili 66,3 odsto manje nego godinu ranije – to je pokazao izvještaj o radu Komisije za hartije od vrijednosti za 2010. godinu koji je Skupština juče razmotrila.

Poslanici su ocijenili da je je izvještaj pokazao da je situacija na tržištu kapitala loša, što pokazuje promet na berzama, zatim da je aktiva fondova mnogo veća od njihove tržišne vrijednosti, da nijesu zaživjeli penzioni fondovi, da se odliva kapital iz zemlje, da akcionarska društva ne poštuju zakone o privrednim društvima i računovodstvu i revizije i ne dostavljaju redovno izvještaje… prenose Vijesti.

Kroz dokapitalizaciju kompanija i banke ušlo je oko 200 miliona eura ali taj novac, kako je ocijenio poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović, malo je koristio crnogorskoj privredi.

“Svega je dva miliona bilo na primarnom tržištu odnosno za okretanje novih biznisa, što je 0,5 odsto od ukupnog prometa od 54 miliona eura. Na tržištu je prisutan odliv kapitala, čemu bi trebalo stati na put. Za taj primjer može poslužiti fond Moneta koji je ovih dana osnovao i dokapitalizovao akcionarsko društvo Lipska pećina sa tri miliona eura i to u susret novom zakonu kada ta gotovina po rješenjima treba da pređe u otvoreni fond i da bude imovina manjinskih akcionara. Ta tri miliona su 30 odsto novčanih sredstava fonda koja se sada mijenjaju nelikvidnom aktivom negdje u inostranstvu, čime će direktno svaki akcionar biti oštećen za 30 odsto sadašnje vrijednosti akcija. Šta će Komisija uraditi da spriječi tu transakciju”, pitao je Damjanović.

Poslanik PZP-a Zarija Pejović rekao je da je promet likvidnim hartijama bio ispod 20 miliona eura i da je ogromna razlika između knjigovodstvene i tržišne vrijednosti fondova.

“Na kraju prošle godine fondovi su vrijedjeli 268 miliona, a sada 75 miliona, što govori o stanju na tom tržištu. Smatramo da Komisija nema kapacitet da se ovim bavi i da bi Centralna banka koja je zadužena za finansijsku stabilnost trebalo da preuzme nadležnosti koje ima Komisija. Iniciraćemo taj predlog. Komisija nema ni kapacitet da primijeni novi zakon o investicionim fondovima”, ocijenio je Pejović.

izvor: aktuelno.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *