Banke žele nastaviti pregovore o otpisu grčkog duga

Dodajte komentar

Međunarodni finansijski institut (IIF), koji predstavlja velike svjetske banke, objavio je u utorak da želi nastaviti pregovore o otpisu dijela grčkog duga uprkos najavi referenduma o tom pitanju u Grčkoj.

IIF je u saoštenju “ponovo istakao svoju namjeru da nastavi pregovore o dogovoru postignutom 26. i 27. oktobra u Bruxellesu sa šefovima država i vlada eurozone kako bi se za 50 posto smanjio nominalni iznos obveznica grčke vlade koje drži privatni sektor.”

IIF je na summitu u Bruxellesu pristao otpisati gotovo 100 milijardi eura grčkog duga, odnosno polovinu duga koji drži privatni sektor.

Direktor IIF-a Charles Dallara rekao je u ponedjeljak, prije najave referenduma u Grčkoj, da “svi” podržavaju taj dogovor, i evropska politička klasa i finansijski sektor.

Banke koje predstavlja IIF žele izbjeći nekontrolisani grčki bankrot, strahujući od štetnih posljedica za svjetski finansijski sistem.

Dallara je u razgovoru za Welt am Sonntag takođe izrazio uvjerenost da će više od 90 posto velikih banaka učestvovati u sprovođenju dogovora.

“Ne mogu govoriti u ime drugih povjerilaca iz osiguravajućeg sektora i sektora hedge fondova. U tim sektorima zasigurno će trebati još raditi na uvjeravanju”, dodao je.

izvor: Hina

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *