Rast eurozone oštro će usporiti

Dodajte komentar

Eurozona je na putu oštrog privrednog usporavanja u 2012., pri čemu nekim zemljama predstoji i negativan rast, upozorila je danas Organizacija za privrednu saradnju i razvoj (OECD).

U izvještaju objavljenom dva dana prije samita G20 u Francuskoj OECD je snizio prognoze rasta eurozone u 2012. na svega 0,3 odsto, sa dva odsto prognoziranih u maju. Takođe je smanjila procjene rasta za SAD, u kojem sada za iduću godinu prognozira rast od 1,8 odsto, nakon 3,1 odsto prognoziranih u maju. U OECD-u takođe upozoravaju na značajne rizike snižavanja globalnih prognozi ako lideri ne uspiju spriječiti da dužnička kriza pokosi finansijska tržišta.

“Pogoršanje finansijskih uslova u razmjerima kojima smo svjedočili u globalnoj krizi od 2007. do 2009. moglo bi dovesti do pada nivoa bruto domaćeg proizvoda (BDP) u nekim značajnim OECD-ovim privredama za čak pet odsto do prve polovine 2013.”, objavila je organizacija.

Među pozitivnim činiocima u OECD-u ističu da bi se, ako mjere politike najavljene na samitu evropskih lidera 26. oktobra budu efikasno primjenjene, rast mogao pokazati boljim od očekivanog. Upozoravaju ipak da su se neizvjesnosti dramatično povećale posljednjih mjeseci, pri čemu Grčka balansira na rubu bankrota koji bi mogao ozbiljno uzdrmati evropske banke i ostale visoko zadužene članice eurozone.

izvor: Hina

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *