EPCG u minusu 30 miliona eura

Dodajte komentar

Elektroprivreda EPCG će ovu godinu zaključiti sa gubitkom od preko 30 miliona eura, zbog smanjenja proizvodnje skoro 50 odsto u odnosu na rekordnu 2010. i povećanog uvoza struje, saznaje Dan.

EPCG je, kako je Danu potvrđeno iz više izvora, dosad potrošila 40 miliona eura za nabavku struje iz inostranstva, što je duplo više nego prethodne godine.

Elektroprivreda je struju kupovala po prosječnoj cijeni od 52 eura za megavat, dok im je Regulatorna agencija za energetiku odobrila pet eura nižu cijenu za uvoz struje.

Što se tiče proizvodnje, ništa bolja situacija nije ni u okruženju: Albanija, BiH, Hrvatska, Makedonija, Bugarska i Grčka bilježe pad od 33 do 39 procenata u odnosu na prošlu godinu.

Prema raspoloživim podacima, proizvodnja struje u balkanskim hidroelektranama u prvih devet mjeseci opala je 27 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Iako je regulator za 2011. predvidio 24,8 miliona eura za uvoz struje, u prvih devet mjeseci je, prema podacima Monstata, uvezeno triput više električne energije.

Ustavni sud je sredinom oktobra uodobrio zahtjev EPCG i poništio odluku Upravnog suda kojom je odbijena tužba kompanije protiv RAE zbog odobrenog dozvoljenog prihoda funkcionalnoj cjelini Distribucija za tekuću godinu.

Spornom odlukom RAE je odobrila 62,2 miliona eura dozvoljenog prihoda, od čega za troškove poslovanja 36 miliona, za troškove amortizacije 15,6 miliona i 11.03 miliona povrata za sredstva.

EPCG je od regulatora tražila da Distribuciji odobri prihod od 117,1 milion eura, od čega bi 79,5 miliona otpadalo na troškove poslovanja,16,5 na amortizaciju, a 21,08 miliona na povrat na sredstava.

izvor: CdM/Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *