Vlada: Vrijednost državnih garancija 540,5 miliona EUR

Dodajte komentar

Ukupno potpisane državne garancije na kraju septembra iznose 540,5 miliona EUR od čega je povučeno 384,6 miliona EUR, saopštio je ministar finansija Milorad Katnić.

Katnić je kazao da je procenat učešća garancija u BDP-u Crne Gore, približan zemljama regiona.

On je saopštio da se od ukupnog broja izdatih garancija najveći dio, odnosno 49 odsto, odnosi na infrastrukturne projekte, poput modernizacije aerodroma, izgradnje Regionalnog vodovoda na crnogorskom primorju i izgradnje evropskih puteva Sozina.

Kantić je kazao da 35 odsto ukupnih garancija predstavljaju ulaganje u privredu odnosno podršku preduzećima kao što su Rudnici boksita, Montenegro Airlines, Fabrika elektroda Piva i Pobjeda.

„Osam odsto ukupnih izdatih garancija odnosi se na podršku bankarskom sistemu odnosno malim i srednjim preduzećima preko poslovnih banaka u Crnoj Gori“, rekao je Katnić.

On je dodao da izdate garancije KAP-u iznose oko četiri odsto BDP-a, dodajući da njih u Vladi smatraju najrizičnijima u profilu garancija.

„Za najveći broj izdatih garancija dužnici obaveze izmiruju redovno, što zajedno sa drugim podacima Ministarstva znači da je rizik od njihovog aktiviranja minimalan“, saopštio je Katnić.

On je naveo da sa aspekta visine iznosa garancija i rizika od aktiviranja izuzetak predstavljaju one date za kredite KAP-u, koje na 30. septembar iznose 130,9 miliona EUR.

„Vlada je u prethodnom periodu najveći iznos garancija dala za infrastrukturne projekte, međutim posljednje tri godine Vlada je vodila nekonvencionalnu politiku koja znači podršku privredi odnosno privatnom sektoru, kako bi se umanjli efekti krize“, rekao je Katnić.

On je podsjetio da su garancije date velikim sistemima, poput KAP-a, Željezare i Rudnika boksita i da je sadašnja situacija takva da se Vlada suočava sa rizicima, kao i da je već platila cijenu određenih garancija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *