Ruski UniCredit stranim bankama posudio 4,5 milijardi eura

Dodajte komentar

Ruski ogranak italijanske banke UniCredit povećao je samo u septembru obim kredita inostranim bankama za oko 1,4 milijarde eura, piše ruski Kommersant.

U cijelom trećem tromjesečju obim kredita inostranim bankama povećan je za čak 4,5 milijardi eura, piše ruski list. U samoj banci navode brojku od četiri milijarde eura.

Stručnjaci pretpostavljaju da je većina novca prebačena matičnom koncernu, piše bečki poslovni list WirtschaftsBlatt.

“Italijanske banke su pod pritiskom zbog sve lošijeg stanja u privredi i politike štednje koju je italijanska vlada prisiljena sprovoditi”, podsjeća analitičarka Otkrytije Kapitala Olga Najdjonowa.

Jedan je glasnogovornik ruskog UniCredita u razgovoru za WirtschaftsBlatt potvrdio takva nagađanja: “Bilo nam je uistinu zgodnije položiti veći dio sredstava kod banaka naše grupe”.

U UniCreditu pritom tvrde da cilj nije pomoć krovnom koncernu već plasman viška likvidnosti.

Da je ruski ogranak položio ta sredstva kod drugih banaka, imao bi problema sa centralnom bankom, tumače u UniCreditu. “Nema govora o namjernom povlačenju kapitala”, naglašavaju u banci.

Ruski list pak podsjeća da krediti UniCredita čine otprilike trećinu odliva kapitala iz Rusije u trećem tromjesečju. Po podacima ruske centralne banke, iz Rusije se u trećem tromjesečju u inostranstvo odlilo 18,7 milijardi dolara, piše WirtschaftBlatt.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *