Rast svjetskih berzi treću nedjelju zaredom

Dodajte komentar

Dobri poslovni rezultati kompanija, pozitivni makroekonomski podaci, a posebno optimizam ulagača uoči summita EU-a potaknuli su protekle nedjelje, već treće zaredom, rast dionica na svjetskim berzama.

Na Wall Streetu je Dow Jones Industrial Average protekle nedjlje ojačao 1,3 posto na 11.808 bodova, a Standard & Poor's 500 za 1,1 posto na 1.238 bodova. Nasdaq Composite oslabio je pak 1,1 posto na 2.637 bodova.

Tijekom tjedna cijene dionica izuzetno su oscilirale, ovisno o vijestima iz Europe. Kada su stizale dobre vijesti u vezi rješavanja dužničke krize, cijene su snažno rasle, a kada su vijesti bile loše, oštro su padale. ”Na tržištu je glavna tema što će se u nedjelju dogoditi u Europi. Ulagači su vrlo osjetljivi, pa brzo reagiraju na svaki naslov i svaku glasinu, što pokazuje koliko je tržište nestabilno”, kazao je Eric Marshall, direktor u fondu Hodges Capital Management. Ipak, na tržištu je prevladalo uvjerenje da će europski lideri, unatoč različitim mišljenjima Francuske i Njemačke o načinu rješavanja dužničke krize, uskoro usuglasiti konkretne mjere. Ako ne već na današnjem summitu EU-a, a onda do sljedeće srijede.

Ministri financija eurozone odobrili su u petak Grčkoj isplatu nove tranše kredita u iznosu od 8 milijardi eura, što bi joj trebalo pomoći da izbjegne bankrot. No, to je samo jedan korak prema cjelovitom rješenju. Europski čelnici još nisu usuglasili odgovore na tri glavna pitanja – o jačanju europskog fonda za financijsku stabilizaciju, o dokapitalizaciji banaka i o ulozi privatnih banaka u drugom paketu pomoći Grčkoj, odnosno koliko će grčkog duga biti otpisano na štetu tih banaka. ”Ako ništa drugo, mislim da je sada vidljivost na putu prema rješenju dužničke krize bolja, pa ulagači optimistično reagiraju, premda zasad još nisu poznata konkretna rješenja”, kažeNatalie Trunow, direktorica u fondu Calvert Investment Management. Na današnjem summitu EU-a ne očekuju se konačna rješenja, ali su Francuska i Njemačka poručile da će se na tom sastanku razmotriti svi elementi odgovora na dužničku krizu, kako bi konkretna rješenja mogla biti prihvaćena na idućem summitu, najkasnije do sljedeće srijede.

Ulagače su ohrabrili i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati niza kompanija. Prema podacima Reutersa, od 133 kompanije iz S&P 500 indeksa koje su dosad objavile izvješća, njih 68 posto nadmašilo je očekivanja analitičara. No, dionice u tehnološkom sektoru našle su se pod pritiskom, što je i glavni razlog pada Nasdaqa, nakon poslovnih izvješća Applea i IBM-a. Premda je Apple izvijestio o znatno boljim rezultatima u trećem tromjesečju u odnosu na isto lanjsko razdoblje, cijena dionice najveće svjetske tehnološke kompanije oštro je pala jer, ulagači su se nadali još boljim rezultatima. ”Očekivanja od Applea bila su prevelika. Ta bi kompanija u svakom kvartalu trebala ostvarivati rekordne rezultate, pa ako to ne uspije, njezina se dionica nađe pod pritiskom”, objašnjava Colin Gillis, analitičar u tvrtki BGC Partners. Pozitivno su na tržište utjecali i relativno dobri makroekonomski podaci, koji ukazuju na daljnji rast industrijskog sektora i poboljšanja na tržištu rada u SAD-u. Ti podaci ne najavljuju ubrzanje rasta američkog gospodarstva, ali ni novu recesiju, čega su se ulagači plašili.

I na većini europskih burzi cijene su dionica proteklog tjedna porasle. Londonski indeks FTSE ojačao je 0,40 posto na 5.488 bodova, a frankfurtski DAX 0,05 posto na 5.970 bodova. No, pariški CAC oslabio je 1,43 posto na 3.171 bod. Na Tokijskoj je burzi pak indeks Nikkei zabilježio tjedni pad od 0,8 posto na 8.675 bodova.

izvor: Hina

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *