Portugal prodaje obveznice

Dodajte komentar

Portugal je prodajom obveznica uz skoro nepromijenjene kamatne stope ostvario 1,5 milijardi evra pošto su ulagače ohrabrile nove mjere štednje vlade te zemlje.

Centralna desničarska vlada, koja je na vlasti četiri mjeseca, susreće se sa problemom pošto su dva najveća saveza sindikata za sljedeći mjesec najavila generalni štrajk protiv mjera štednje.

Portugal je početkom godine primio finansijsku pomoć od 78 milijardi evra da bi izbjegao bankrot zbog ogromnog duga i visokih kamatnih stopa. Položaj te zemlje dodao je ulje na vatru dužničke krize u Evropi koja još nije riješena.

Državna Agencija za upravljanje javnim dugom saopštila je da je prodala tromjesečne obveznice u vrijednosti od 1,07 milijardi evra uz prinose od 4,972 odsto, koliko su kamatne stope iznosile i na aukciji održanoj prije dvije nedjelje.

Agencija je, zahvaljujući velikoj tražnji, prodala i šestomjesečne obveznice u vrijednosti od 432 miliona evra uz kamatne stope od 5,25 odsto, u odnosu na prinose od 5,249 odsto sa prethodne aukcije.

Portugalska vlada za sljedeću godinu planira program štednje koji uključuje povećanje poreza i smanjenje plata, iako se smatra da će mjere štednje produbiti trenutnu recesiju i povećati nezaposlenost na rekordnih 13,4 odsto. Takve prognoze podgrijale su zabrinutost da Portugal neće biti u stanju da otplaćuje svoje dugove.

izvor: Tanjug

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *