Udruženje “Franak” tuži sedam banaka u Hrvatskoj, va

Dodajte komentar

Udruženje Franak podnijelo je Trgovačkom sudu u Zagrebu tužbu protiv sedam poslovnih banaka – Erste & Steiermärkische Bank d.d., Hypo-Alpe-Adria-Bank d.d., OTP banke d.d., Privredne banke Zagreb d.d., Societe Generale – Splitske banke d.d., Zagrebačke banke d.d. i Volksbank d.d. Tužba se odnosi na zaštitu prava 125.000 građana dužnika u kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima.

Tužba se temelji na činjenici da nije došlo do značajnijeg pada vrijednosti kune, dok istovremeno dužnici u kreditima s valutnom klauzulom u švajcarskim francima trpe velike štete.

”Napominjemo da su krediti o kojima govorimo ustvari kunski krediti, ali imaju osiguranje od rizika pada vrijednosti novca u švajcarskom franku. U posljednjih pet godina nije došlo do značajnijeg pada vrijednosti kune”, stoji u saopštenju Udruge Franak te se dodaje da traže sljedeće privremene mjere:

1. Da se za dužnike s kreditima s valutnom klauzulom u švajcarskom franku rate određuju na temelju kursa švajcarskog franka u trenutku isplate kredita.

2. Primjena kamatnih stopa koje su vrijedile u trenutku ugovaranja kredita.

3. Odlaganje sprovođenja pljenidbe instrumenata osiguranja: plata, stanova… zbog nemogućnosti podmirenja rata kredita.

Mnogi korisnici kredita mogli bi ostati bez svega

Udruga Franak ujedno upućuje apel javnosti i Vladi RH da zaštiti građane od vrlo vjerojatnog bijega bankarskog kapitala iz Hrvatske.

”Ekonomska kataklizma koja prijeti Evropi prisiljava matične banke da povuku svoj novac iz podružnica u istočnom dijelu Europe, ne bi li restrukturiranjem poslovanja zaštitile sebe od propasti ukoliko dođe do propasti eurozone. Upravo taj potez mogao bi dovesti mnoge korisnike kredita u očajnički položaj te konačni lični bankrot”, ističu u saopštenju.

izvor: danas.net.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *