Tajkun sa Vol strita osuđen na 11 godina zatvora

Dodajte komentar

Radž Radžaratnam, tajkun iz oblasti hedž fondova, osuđen je danas na 11 godina zatvora i novčanu kaznu od deset miliona dolara zbog prevare, čime je okončan jedan od najvećih trgovinskih skandala na Vol stritu u novije vrijeme.

Tužilaštvo je tražilo minimalnu kaznu od 19,5 godina zatvora. Lica osuđena za ovakvo krivično djelo obično moraju da odsluže najmanje 85 odsto kazne prije nego što mogu da ulože zahtjev za prijevremeno oslobađanje.

Radžaratnam (54), osnivač “Grupe Galeon”, nije se obratio sudu uoči izricanja presude na ročištu održanom pred sudom na Menhetnu.

Optuženi je proglašen krivim po 14 tačaka za prevaru i zavjeru na kraju dvomjesečnog suđenja, koje je okončano u maju.

Čitav slučaj otkriven je u oktobru 2009. godine i imao je posljedice po neke od najvećih kompanija u SAD, uključujući “Goldmen Saks”, “Intel” i “IBM”.

Tužilaštvo je tvrdilo da su Radžaratnam i njegovi saradnici prekršili zakon jer su korporacijama dostavljali informacije o velikim poslovima koji formalno još nisu bili objavljeni.

Od 26 optuženih lica, 25 su priznala krivicu ili su osuđena zbog ilegalnog odavanja podataka o berzanskim akcijama. Jedna osoba je u bjekstvu.

izvor: nezavisne.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *