Težak kvartal za bankarske divove

Dodajte komentar

Analitičari s Wall Streeta očigledno su tmurni u pogledu nadolazeće sezone kvartalnih izvještaja banaka, koje su se našle pod pritiskom usporavanja privrede i nesigurnosti na globalnim tržištima.

Finansijski gigant s Wall Streeta, Goldman Sachs, vjerovatno će iskazati gubitak za treće tromjesečje 2011., prognoziraju analitičari Citigroupa.

Kako navodi Reuters, analitičari Keith Horowitz i Craig Singer očekuju gubitak Goldmana od 65 centi po dionici, pod uticajem padova na berzanskim tržištima te slabijeg poslovanja u segmentu trgovanja i investicionog bankarstva.

U prethodnoj procjeni očekivali su profit od 10 centi po dionici. Ako se njihove prognoze ostvare, biće to drugi kvartalni gubitak Goldman Sachsa otkad je izlistan na tržištu kapitala 1999., odnosno od eskalacije finansijske krize krajem 2008. godine.

Analitičari agencije Bloomberg u prosjeku su pak nešto ”optimističniji” i procjenjuju da će se rezultati Goldman-a kretati u zoni pozitivne nule. Goldman Sachs, čije su dionice ove godine pale ukupno 43 posto, objaviće tromjesečne rezultate 18. oktobra. Inače, sezonu objave kvartalnih izvještaja banaka otvoriće JPMorgan Chase 13. oktobra.

Analitičari s Wall Streeta očigledno su tmurni u pogledu nadolazeće sezone kvartalnih izvještaja banaka, koje su se našle pod pritiskom usporavanja privrede i nesigurnosti na globalnim tržištima. Analitičari koji su sudjelovali u istraživanju Thomson Reutersa procjenjuju da su finansijske kompanije unutar indeksa Standard & Poor's 500 u proteklom tromjesečju povećale dobit za mršavih 3,9 posto na godišnjem nivou. Poređenja radi, početkom avgusta prognozirali su rast od znatno većih 14,6 posto.

izvor: poslovni.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *