Raiffeisen Bank International očekuje godinu u plusu

Dodajte komentar

Nakon što je u ponedjeljak Erste Group u svom saopštenju iznijela pesimističnu sliku budućnosti eurozone te najavila godišnje neto gubitke od 700 do 800 miliona eura zbog troškova povezanih s otpisom vrijednosti, tržištem su se brzo proširila nagađanja da će slične poteze morati poduzeti i Raiffeisen, piše mađarski portal Portfolio.hu.

Međutim, iz Raiffeisena su u ponedjeljak objavili optimističnije prognoze. Naglašavaju kako je njihova izloženost perifernim zemljama eurozone tradicionalno niska. Na kraju juna 2011. Raiffeisen nije bio izložen dugu Grčke ili Irske, izloženost Španiji i Portugalu bila je manja od 10 miliona eura, a izloženost italijanskom dugu bila je 474 miliona eura.

Iz Raiffeisena su naglasili i kako je njihov CDS (credit default swaps) portfelj, odnosno osiguranje od mogućeg defaulta izdavača obveznica koje drže, uvijek bio tržišno vrednovan pa nema potrebe za njegovim prilagođavanjem.

Uz to je istaknuto kako je podružnica u Mađarskoj utemeljena kao “greenfield” investicija koja od tada neprestano raste, a “goodwill” koji iznosi svega 3,5 miliona eura biće otpisan ove godine. Također, Rumunska podružnica uopšte nema uknjižen “goodwill” pa nema ni potrebe da bude otpisan.

Iz Raiffeisena su pojasnili kako je promjenjiva i nestabilna makroekonomska klima izazovno tržišno okruženje koje će zahtijevati dodatna sredstva, a ona će biti potrebna i kako bi se ispunila nova zakonodavna regulativa mađarske vlade koja zahtijeva konverziju kredita u stranim valutama. Više detalja o tim pitanjima banka će predočiti javnosti u publikaciji o rezultatima trećeg tromjesečja.

Bez obzira na moguće promjene u okruženju u Raiffeisenu očekuju kako će banka ovu godinu završiti u plusu. U prilog tome govori podatak da je banka u prvih šest mjeseci 2011. godine ostvarila konsolidovanu dobit (nakon poreza i manjinskih udjela) u visini 615 miliona eura.

U odnosu na vrijednost dionica u petak, u ponedjeljak su dionice Erstea na bečkom tržištu pale za 13,5%, a dionice Raiffeisena za 9%.

izvor: bankamagazine.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *