Kriza došla i u poreski raj: Andora počinje oporezivati ljude, kompanije i proizvode

Dodajte komentar

Kneževina Andora, koja je dugo bila izvan dosega evropskih i međunarodnih poreznih vlasti, objavila je u ponedjeljak da će 2012. sprovesti poresku reformu i početi oporezivati ljude, firme i proizvode.

Sićušna država između Španije i Francuske jedna je od zemalja koja s Esropskom unijom nema potpisan čitav niz sporazuma, posebno onih koji se odnose poreske politike.

Otkako je izbila globalna finansijska kriza Andora se našla pod pritiskom da sprovede poresku reformu i posebno da ukine politiku bankovnih tajni kako bi se ušlo u trag utajivačima poreza i prevarantima, što je i učinjeno 2010. godine.

Tokom posjeta Francuskoj u ponedjeljak i nakon sastanka s predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, andorski premijer Marti Petit najavio da će sljedeće godine parlamentu podnijeti zakon kojim će se u kneževinu uvesti porez na dobit, porez na dodatu vrijednost, korporativni porez i drugi porezi.

Ured francuskog predsjednika objavio je da će novi zakoni omogućiti “potpunu otvorenost” u pogledu stranih ulaganja u Andori, dodajući kako pozdravlja andorsko prihvatanje evropskih sporazuma o poreskoj politici.

Od 17. stoljeća Andora ima dva ravnopravna titularna šefa države, odnosno dvojicu suknezova – francuskog državnog poglavara i biskupa Urgella u Španiji.

izvo: bisness.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *