Smanjen kreditni rejting Italije i Španije

Dodajte komentar

Međunarodna kreditna agencija Fič (Fitch) smanjila je kreditni rejting Italije i Španije za jedan, odnosno dva indeksna poena, obrazlažući to produbljavanjem dužničke krize u evrozoni.

Kreditni rejting Italije tako je smanjen sa “AA-” na “A+”, i to samo nedjelju dana pošto je kreditna agencija Mudis (Moody’s Corp.) smanjila rejting te zemlje.

Fič u obrazloženju navodi da je razlog spuštanja rejtinga jačanje dužničke krize u evrozoni čime se “nastavlja značajan finansijski i ekonomski potres koji je oslabio suvereni profil Italije”, prenosi mreža BBC.

Rejting Španije snižen je za dva poena, na “AA-”. Fič navodi da se u Španiji dužnička kriza dodatno produbila, i agencija sumnja u sposobnost Madrida da brzo smanji nivo zaduženosti i ubrza privredni rast.

Fič takođe ukazuje na gubitak povjerenja u bankarski sistem u Italiji, na pad vrijednosti državnih obveznica, što je posljedica produbljavanja dužničke krize u evrozoni.

Ta agencija upozorila je da bi moglo da dođe do dalje “erozije povjerenja” prema bankarskom sistemu i padu vrijednosti državnih obveznica u Italiji.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *