Japanska centralna banka potvrdila važeće kamatne stope

Dodajte komentar

Japanska centralna banka danas je zadržala ključnu kamatnu stopu na postojećim nivoima nadomak nula odsto i produžila za idućih šest mjeseci program hitnih zajmova katastrofom pogođenim regionima.

Devetočlani odbor za monetarnu politiku jednoglasno je odlučio na dvodnevnom sastanku da se ključna kamatna stopa zadrži u rasponu od nula do 0,1 odsto, izvijestila je Bank of Japan. U saopštenju centralna banka dalje navodi da treća globalna privreda dobija na zamahu i predviđa eventualan povratak skromnog oporavka, uprkos zabrinutostima u pogledu stanja globalne privrede.

U cilju podrške nastojanjima na obnovi zemlje odlučila je finansijskim institucijama u regionima pogođenim katastrofom omogućiti da daljih šest mjeseci, odnosno do kraja aprila 2012., podnose zahtjeve za kreditima u sklopu tog posebnog programa.

Iz centralne banke najavljuju takođe da će nastaviti budno pratiti stanje u američkoj privredi, kao i dužničku krizu u Evropi. Istovremeno iskazuju sumnju u to mogu li privrede u nastajanju uspjeti zadržati visoke stope rasta dok se bore s obuzdavanjem inflacije. “Nužno je da se kontinuirano nastavi s budnim praćenjem posljedica po japansku privredu, proizišlih iz neizvjesnosti vezanih uz razvoj situacije u svijetu i posljedičnih fluktuacija na deviznim i finansijskim tržištima”, stoji u saopštenju centralne banke.

izvor: Hina

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *