Moody's razmatra rejtinge sedam mađarskih banaka, uključujući i OTP

Dodajte komentar

Agencija za kreditne rejtinge Moody's stavila je na razmatranje rejtinge sedam mađarskih banaka radi mogućeg sniženja zbog nedavno odobrenog zakona koji omogućava vlasnicima hipotekarnih kredita otplatu duga uz popust, saopšteno je sinoć iz Moody'sa.

Revizija će obuhvatiti samostalne rejtinge finansijske snage šest banaka i rejtinge dugova i depozita sedam banaka, stoji u saopštenju. Riječ je o OTP Banci, hipotekarnoj banci OTP i hipotekarnoj banci FHB, te mađarskim ograncima belgijskog KBC-a, austrijske Erste Bank, njemačkog BayernLB-a i GE Capitala.

Mađarski zakonodavci odobrili su u septembru plan olakšanja otplate hipotekarnih kredita iskazanih u stranoj valuti, prema kojemu se tamošnjim domaćinstvima omogućava otplata duga po valutnim kursevima znatno nižima od onih na tržištu i primorava banke da snose gubitke.

Vlada u Budimpešti procijenila je da bi se do 300 tisuća dužnika moglo odlučiti za takvu opciju, bilo da za to iskoriste štednju ili zajmove za refinansiranje u forintama, a nada se da će uzeti maha na tržištu čim plan bude odobren. “S obzirom da 70 posto hipotekarnih zajmova čine oni iskazani u stranoj valuti, u Moody'su ocjenjuju da će odobreni zakon vjerojatno izazvati gubitke bankama i time utjecati na njihovu kapitalnu poziciju”, upozoravaju u agenciji.

“Temeljem pretpostavke da bi 30 posto vlasnika kredita moglo podnijeti odgovarajuće zahtjeve, Moody's procjenjuje da bi konverzija prema sadašnjim kursevima na tržištu značila potencijalni gubitak u sustavu u visini do 300 baznih bodova u odnosu na regulatornu stopu adekvatnosti kapitala koja je u junu 2011. iznosila 13,8 posto. Ipak, u agenciji procjenjuju da će se potencijalni učinci toga uvelike razlikovati među navedenim bankama”.

U Moody'su nadalje ističu da navedeni plan mađarske vlade povećava pritiske na tamošnji bankovni sustav, već pogođen značajnim pritiscima, a što se očituje u smanjenju kvalitete imovine i slaboj profitabilnosti.

izvor: poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *