Svjetska proizvodnja se vratila u krizu

Dodajte komentar

 

Proizvodne aktivnosti u Evropi i Aziji u septembru su oštro pale uslijed slabljenja izvoznih narudžbi, zabilježivši nivoe iz perioda kada je posljednja finansijska kriza bila u vrhuncu, pokazali su najnoviji podaci, ojačavši strahove od povratka recesije.

Aktivnosti u proizvodnom sektoru u eurozoni dodatno su smanjene u septembru, zbog pada novih narudžbi po najvišoj stopi od sredine 2009. Iako su evropski čelnici dosad uspijevali da spriječe da dužnička kriza u eurozoni izazove finansijsku katastrofu, ti podaci svjedoče o pogoršanju ekonomskih prilika, prenosi hrvatski Poslovni dnevnik. 

Indeks upravljanja nabavkom (PMI) za proizvodni sektor eurozone, koji sastavlja londonska istrživačka kompanija Markit i koji mjeri aktivnosti u hiljadama fabrika zemalja toga bloka, u septembru se spustio na 48,5 bodova, s avgustovskih 49 poena.

Riječ je o drugom uzastopnom mjesecu u kojem je PMI ispod vrijednosti od 50 bodova, koja dijeli rast od pada aktivnosti.

Aktivnosti u fabrikama u Španiji, koje se muče zbog strogih mjera štednje poput najvećeg dijela periferije eurozone, smanjene su po najvišoj stopi u protekle više od dvije godine. Problema nijesu bili pošteđeni ni francuski proizvođači, koji su zabilježili pad aktivnosti drugi mjesec zaredom.

Rast aktivnosti je u Njemačkoj, najvećoj ekonomiji eurozone, skoro zaustavljen, dok je u Velikoj Britaniji imao pozitivan trend prvi put u tri mjeseca. Čak su i u Kini ekonomisti uočili znake usporavanja aktivnosti, koje u kineskim fabrikama obično jačaju u septembru, jer se pripremaju za praznik Zlatnu sedmicu. Ovogodišnji rast je, ipak, bio manji od prosječnog.

Što se Indije tiče, njen proizvodni sektor zabilježio je najveći mjesečni pad od kraja 2008, pri čemu je samo u pet mjeseci od robustnog rasta spao skoro na stagnaciju, a indeks novih narudžbi pada šest mjeseci zaredom, ukazujući da nove slabosti slijede.

izvor: business.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *