Britanija: Desetine hiljada protiv mjera štednje

Dodajte komentar

Više od 30.000 ljudi izašlo je na ulice sjevernog britanskog grada Mančestera, protestvujući zbog mjera štednje kojima se smanjuju plate i penzije.

Protestni skup protiv vladajuće koalicije organizovala je Unija radničkih sindikata u vrijeme održavanja kongresa Konzervativne partije u ovom gradu.

Sindikati su svoj jučerašnji marš nazvali “Za alternativu – posao, rast, pravda”, javlja agencija AFP.

Demonstranti, uključujući i studente i penzionere, nosili su transparente na kojima je pisalo “Ujedini se i bori”.

U trenutku prolaska pored zgrade u kojoj se održava kongres torijevaca demonstranti su uzvikivali “Kamerone odlazi, tražimo generalni štrajk”!

Demonstranti kažu da je važno da vlada konačno uvidi da je većina naroda nezadovoljna njenim radom.

“Važno je da Vlada zna da se većina naroda protivi tome što oni rade, protivi ekonomskom kursu koji oni vode i da je spreman da oformi i izgradi pokret da obori vladu koja se ne brine o radnicima”, rekao je jedan demonstrant mreži “Rusija danas”.

U poruci demonstrantima britanski ministar spoljnih poslova Vilijem Hejg rekao je da je prethodna vlada lagala narodu u vezi sa ekonomskom situacijom u zemlji.

“Novac koji vam je obećala prethodna laburistička vlada ne postoji, niti je ikad  postojao, a nama je ostavljeno u zadatak da vam kažemo istinu”, rekao je Hejg.

“Vlada izdaje umjesto da služi svom narodu ako dopušta da žive u iluzijama. Iznad svega to je pogrešno, nepravdeno i neodgovorno ostaviti ogroman dug narednoj generaciji da se bori sa njim umjesto da su se tim davno suočili”, rekao je Hejg.

Kako navodi  agencija AFP ljevičarski aktivisti učestvovali u protestima zajedno sa radnicima u državnom sektoru.

Policija je saopštila da je 35.000 učestvovalo na protestima.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *