Deutsche Bank probila led u zaduživanju

Dodajte komentar

Najveća njemačka banka, Deutsche Bank, u četvrtak je objavila kako se nakon skoro tri mjeseca bez javnog izdavanja privilegovanih, neosiguranih obveznica na tržištu eurozone, zadužila za 1,5 milijardi eura, javlja Financial Times.

Njemačka banka izdala je dvogodišnje obveznice s fleksibilnom kamatnom stopom uz prinos od 98 bazičnih bodova iznad tromjesečne Euribor međubankarske stope.

To je više od 40 bazičnih bodova veća premija od one koju je Deutsche Bank platila kod izdavanja dionica s istim dospijećem u februaru, što je jedan od dokaza napetog okruženja u kojem se nalaze evropske banke.

Zbog nesigurnosti banke plasiraju novac ECB-u

Naime, prije zaduživanje Deutsche Banka posljednje je slično zaduživanje u julu izvela talijanska banka UniCredit. Rekordno dugo razdoblje bez zaduživanja posljedica je tržišnih volatilnosti i rizika koji  su prijetili zbog mogućeg defaulta Grčke, ali i nezavidnog položaja drugih zemalja eurozone.

U takvoj situaciji banke su radije polagale svoje viškove likvidnosti u Evropsku centralnu banku (ECB) nego ih po višim stopama plasirale drugim bankama. ECB je tako u ponedjeljak od banaka primila 165,12 milijardi eura prekonoćnih depozita što je bio drugi najveći iznos depozita ove godine, nakon 12. septembra kada su banke u ECB položile 197,75 milijardi eura.

Test tržišta i povod drugim finansijskim institucijama

Regulatori su izrazili svoju zabrinutost zbog manjka novih izdanja neosiguranih obveznica jer su one tradicionalno vrlo važan instrument finansiranja banaka.

I dok su banke imale na raspolaganju mogućnosti održavanja kratkoročne likvidnosti u okviru različitih mjera i instrumenata od strane centralnih banaka, pronalazak zamjene za dugoročno finansiranje bio je mnogo teži.

Stoga analitičari smatraju kako će bez obzira na relativno nepovoljne uslove izdavanja, ovaj potez naići na pozitivan odjek tržišta i vjerovatno pobuditi interes te testirati širinu i dubinu tržišta.

To bi moglo ohrabriti i ostale finansijske institucije da izdaju obveznice i prikupljaju sredstva te na taj način jačaju kreditiranje i podstaknu anemičan rast eurozone.

Tržišta su ove nedjelje ohrabrena nadom da će evropski lideri pronaći način da se nose s problemima dužničke krize, a tome bi u narednom razdoblju moglo pridonijeti i jučerašnje njemačko odobrenje povećanja obima evropskog kriznog fonda.

Jučerašnja odluka njemačkog parlamenta odmah je dovela i do jačanja eura u odnosu na ostale glavne valute.

izvor: bankamagazine.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *