Njemačka: Presuda u korist banke

Dodajte komentar

Njemački sud u Karlsruheu odbacio je tužbe za odštetu, koje su podigle dvije žrtve bankrota investicione američke banke Lehman Brothers. Oni su na preporuku hamburške Sparkasse kupili vrijednosne papire i izgubili novac.

Proces je trajao preko tri godine – predugo za malog ulagača Bernda Krupskog koji je postao simbol svih njemačkih žrtava bankrota Lehman Brothersa. On je, naime, 2006., vjerujući savjetima svoje lokalne banke, Hamburger Sparkasse (Haspa), uložio preko 10.000 eura u certifikate Lehman Brothersa. Nakon što je ta američka banka bankrotirala, sve je izgubio.

18. jula ove godine je umro. Njegova supruga Brigitte nastavila je pravni spor protiv Haspe u koji je krenuo njen suprug i u utorak (27.09.) ga – izgubila. Već na početku rasprave pred Vrhovnim sudom u Karlsruheu (BGH) predsjedavajući je sudija dao naslutiti da se Brigitte Kuchs-Krupsky i još jedna investitorka koja je tužila svoju banku nemaju razloga nadati uspjehu.

Ključne tačke spora

U procesu pred BGH-om sporilo se oko dvije ključne tačke: oštećene stranke su tvrdile da im nisu dovoljno objašnjeni rizici Lehmanovih certifikata, odnosno da im nije rečeno da sami snose rizik u slučaju bankrota banke, te da im se eventualni gubitak neće pokriti ni iz kakvih rezervnih fondova. Predsjedavajući sudija Ulrich Wiechers je pak ustanovio da hamburška Sparkasse nije prilikom prodaje vrijednosnih papira povrijedila niti prekršila svoju savjetodavnu obavezu jer se nije moglo predvidjeti da će Lehman Brothers bankrotirati.

Još važnija je bila druga tačka spora jer su se finansijska branša i sudovi nadali da će njome biti statuiran primjer. Oštećene stranke su svojoj banci predbacivale što im je zatajila koliku dobit sama izvlači iz Lehmanovih certifikata. Haspa je od Lehman Brothersa kupila veliku količinu sertifikata i za to, kako je naveo sudija, dobila popust od 3,8 posto. Svojim klijentima je pak hamburška banka prodavala iste vrijednosne papire po cijeni višoj od pune. Vrhovni sud je, međutim, odlučio da s ovom maržom banka nije bila obavezna upoznati klijente.

Banke ipak još ne mogu odahnuti

Predsjedavajući sudija međutim nije htio govoriti o načelnoj odluci – jedino to je još tračak nade za daljih 40 malih ulagača čije tužbe još čekaju na odluku suda u Karlsruheu. Sudija Wiechers je naglasio da svaki slučaj mora biti pojedinačno razmatran i da bi sudije mogle u različitim procesima donijeti različite odluke. Za banke i sudove ove prve odluke u slučajevima tužbi malih ulagača stoga jesu dobra vijest, ali još ne mogu potpuno odahnuti. Jer, iako nije za očekivati da će se sada na njih sručiti val zahtjeva za odštetom 40-50 hiljada ulagača u Njemačkoj oštećenih bankrotom Lehman Brothersa, još uvijek u pojedinim slučajevima presuda može biti izrečena protiv njih.

izvor: dw-world.de

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *