Finci glasali za fond spasa eurozone

Dodajte komentar

Finski je parlament danas potvrdio proširenje obima privremenog kriznog mehanizma za stabilizaciju eura – Evropskog fonda za finansijsku stabilnost, koji treba pomoći zemljama sa novčanim poteškoćama.

Proširenje obima je izglasano s 103 glasova prema 66, dok je 30 parlamentaraca bilo odsutno, rekao je predsjednik parlamenta.

Izglasavanje je bilo očekivano budući da proevropska koalicija premijera Jyrkja Katainena, koja je obećala potvrditi promjene, ima većinu u parlamentu.

Zastupnici šest stranaka koalicije glasovali su za pojačanje mehanizma, a opozicionestranke, stranka Centra i Nacionalistička organizacija Finaca, bile su protiv.

Paleta instrumenata Evropskog fonda za finansijsku stabilnost, pokrenutog 2010. radi pomoći zemljama u finansijskim poteškoćama, proširena je 21. jula, ali promjene moraju ratifikovati parlamenti 17 država članica eurozone. EFSF raspolaže kapacitetom zajmova od 440 milijardi eura.

Iako je Finska potvrdila promjene EFSF-a, njezino stajalište o spornim pitanjima garancije još nije odlučeno. Finski parlament je naglasio da buduće zajmove Grčkoj neće jamčiti bez dodatnih garancija.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *