Anthony Tony Raguz pronevjerio 70 miliona dolara

Dodajte komentar

Čelnik Ohio credit uniona 52-godišnji Anthony Tony Raguz, hrvatskog porijekla, priznao je danas krađu tešku 70 miliona dolara nakon što je uhapšen pod sumnjom da je bio šef grupe koja je serijom prevara od 2000. godine do aprila 2010. godine dovela do sloma te institucije, piše Houston Chronicle.

Raguz je bio jedan od devet ljudi uključenih u ovaj slučaj, a prema izjavama tužilaštva oštetio je najmanje 1000 ulagača Croatian Federal Credit Uniona u Eastlakeu pa je tako ta hrvatska štedionica preko noći postala temom naslovnica kao jedna od najvećih kreditnih prevara u modernoj istoriji SAD-a. Hrvatska iseljenička zajednica u tom dijelu zemlje tako se našla gotovo pred finansijskim slomom.

Raguz je priznao primanje mita u iznosu od milion dolara, a pred Saveznim sudom u Clevelandu izjasnio se krivim i za prevaru banke, pranja novca, isplate nezakonitih provizija kao i krivotvorenje finansijskih dokumenata. Njegov advokat John Pyle, opisao ga je kao dobrog čovjeka koji je napravio grešku, no tužilaštvo smatra da je bila riječ o pomno planiranoj prevari koja je vodila do sloma banke, a 70 miliona dolara gubitka dio je naplaćen iz federalnog osiguranja.

Raguz je krivotvorio dokumente kojima su rizični kreditni plasmani predstavljani kao osigurane krediti, da bi se na kraju ispostavilo da je Raguz zapravo novac “posuđivao” ljudima iz kriminalnog miljea i to ljudima albanskog, bosansko-hercegovačkog i makedonskog porijekla unaprijed znajući da oni taj novac neće vratiti. Kao protivuslugu primio je oko milion dolara mita, javlja lokalna televizija Fox 8 iz Clevelanda.

Presuda će biti donesena 4. januara sljedeće godine.

izvor: seebiz.eu

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *