Snižavanje rejtinga grčkih banaka: uticaj na banke u Srbiji

Dodajte komentar

Američka rejting agencija Mudis značajno je u petak snizila rejting osam grčkih banaka, među kojima su i neke kapitalom angažovane i u Srbiji. Za dve ocene naniže sa B3 na CAA2 snižen je kreditni rejting sledećim bankama: Nacionalna banka Grčke, EFG Eurobank Ergasias, Alpha banka, Pireus banka, Poljoprivredna banka Grčke i Attiki banka. Kreditni rejting je sa B1 na B3 snižen dvema bankama: Emporiki banci i General banci. Četiri od pomenutih osam grčkih banaka kapitalom su angažovane i u bankarskom sistemu Srbije.

One u Srbiji, kako je Danas već pisao i kako rado ponavljaju iz Narodne banke Srbije, posluju kao domaća pravna lica i po pravilima koje utvrđuje Centralna banka Srbije. Među tim uslovima za poslovanje je i kapitalna adekvatnost za četiri procentna poena viša od one koju zahteva regulativa Banke za međunarodna poravnanja u Bazelu. Prema propisima u Srbiji kapitalna adekvatnost banke mora iznositi najmanje 12 procenata, njome se izražava pokrivenost rizičnih plasmana kapitalom banke. Grčke banke u Srbiji na dan 30.6 2011. godine su imale sledeću kapitalnu adekvatnost

Alpha banka                            – 15%

Eurobank EFG                         – 19%

Vojvođanska banka (NFG) – 18%

Pireus banka                            – 24%

Marfin banka                           – 15%

Jedine dve poslovne banke u Srbiji koje su potkapitalizovane, odnosno imaju kapitalnu adekvatnost nižu od propisane su Privredna banka (8%) i Razvojna banka Vojvodine (8%).

Prosečna kapitalna adekvatnost banaka u Srbiji je 20,4 odsto a najvišu kapitalnu adekvatnost imaju Moskovska banka (70%), Jubmes banka (59%), Dunav banka Zvečan (50%), AIK banka (36%), Banka poštanska štedionica (34%), Raiffeisen banka (31%)…

U bankarskim poslovima opreza nikada nije suviše, pa i ovi podaci zahtevaju dodatna razjašnjenja. U tom smislu ni dodatna poređenja nisu na odmet. Prema stres testu koji je obavljen na 91 banci iz 21 EU – države, prosečna kapitalna adekvatnost bila je 31. decembra 2010. godine 11,3 procenta, a pri nepromenjenim uslovima poslovanja izveden je zaključak da će ona do kraja 2012. pasti na samo 7,5 procenata. Poslednjeg dana prošle godine najpoznatije nemačke banke imale su sledeću kapitalnu adekvatnost (odnosno pokrivenost rizične aktive kapitalom): Dojče banka 8,8 odsto, Komerc banka 10,0 odsto, West LB 8,7 odsto.

izvor: danas.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *