Tarantella…

Dodajte komentar

S&P snizio rejting Italije

Ionako zabrinute zbog mogućeg bankrota Grčke, ulagače je u utorak ujutro pokolebala i agencija Standard & Poor's smanjivši kreditni rejting Italiji za jedan stepen, na A/A-1, zadržavši izglede za rejting negativnima.

Izgledi za ekonomski rast Italije se pogoršavaju, a malo je naznaka da bi vlada Silvia Berlusconija mogla efektivno odgovoriti i ispuniti zacrtane fiskalne ciljeve, saopštio je S&P.
Smanjenje rejtinga Italiji uzdrmalo je i evropsku valutu, pa je na deviznim tržištima tečaj eura prema američkoj valuti jutros pao za 0,5 posto, na 1,3615 dolara.
U odnosu, pak, na japansku valutu cijena eura pala je s jučerašnjih 105,15 na 104,20 jena, dok se u odnosu na švajcarsku valutu stabilno kreće oko 1,2060 franaka.
*************
Na azijskim su berzama cijene dionica jutros pale jer se ulagači plaše širenja dužničke krize u eurozoni, nakon što je agencija S&P smanjila kreditni rejting Italije, a još nije riješeno ni pitanje Grčke kojoj prijeti bankrot. Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 1,6 posto, dok su cijene dionica u Australiji pale 0,9 posto.Berzanski indeksi u Hong Kongu i Singapuru balansiraju na rubu pozitivnog i negativnog područja, dok su u Šangaju i Južnoj Koreji porasli oko 0,5 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na gubitku 1,3 posto, pa je sada u području ‘medvjeda’. ‘Tržište medvjeda’ definisano je padom indeksa za više od 20 posto u odnosu na njegov najviši prethodni nivo, a taj je indeks sada u minusu 22,3 posto u odnosu na najviši ovogodišnji nivo, dosegnut u aprilu.

izvor: seebiz.eu
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *