Sirtaki…

Dodajte komentar

Grčka mora napustiti eurozonu i vratiti se drahmi, smatra Nouriel Roubini, američki ekonomista koji je prvi predvidio krah tržišta nekretnina i finansijsku krizu 2008. godine. Roubini je svjestan da bi to značilo bankrot Grčke, ali i dalje vjeruje da je takav potez bolji od alternative.

“Dr. Doom”, kako je prozvan zbog svojih katastrofičnih prognoza, u blogu za Financial Times tvrdi da stimulacija koju Grčka dobija od Evropske unije zapravo ni na koji način ne pridonosi ekonomskoj stabilizaciji. Da bi Grčka izašla iz krize, potrebna je depresijacija tečaja, vjeruje Roubini. A to nije moguće ukoliko Grčka ne napusti euro.

“Povratak nacionalnoj valuti i oštra deprecijacija brzo bi rezultirali većom kompetitivnošću i ekonomskim rastom, kao što se dogodilo u Argentini i mnogim razvojnim tržištima”, tvrdi Roubini.

Radi se, priznaje Roubini, o traumatičnom procesu koji bi značio drastičan udar na poslovanje evropskih banaka i korporacija. No, lakše bi bilo sanirati nastalu štetu nego se i dalje bezuspješno boriti s dužničkom krizom, smatra Roubini, koji ističe da evropske banke ionako već sada trebaju hitnu dokapitalizaciju.

“Štetu koja će nastati moguće je ograničiti ako proces napuštanja eurozone bude uređen i ako se osigura međunarodna potpora za rekapitalizaciju grčkih banaka”, tvrdi Roubini, te dodaje kako bi eurozona, kada se više ne bi morala brinuti o Grčkoj, imala veći manevarski prostor za pomoć ostalim kriznim državama poput Portugala, Italije i Španije.

“Kao u uništenom braku koji zahtjeva razvod, bolje je imati pravila koja će svima finansijski olakšati. Razvodi su bolni i skupi, čak i kada takva pravila postoje. Zbog toga se ne treba zavaravati mišlju da je izlaz iz eurozone lak posao. No, puno gore bilo bi gledati polaganu imploziju grčke ekonomije i grčkog društva”, zaključuje Roubini.

*************

Grčka vlada najavila je nove mjere štednje kako bi si ispunila uslove i osigurala sebi nova sredstva međunarodne pomoći te zaštitila svoju ekonomiju od potpune propasti, piše u ponedjeljak Reuters.

Osim toga, grčki premijer George Papandreou u subotu je iznenadno otkazao planiranu posjetu SAD-u nakon što je Grčkoj privremeno stopirana isplata finansijske pomoći iz prošlogodišnjeg 110 milijardi eura teškog paketa pomoći.

Naime, čelnici MMF-a i EU-a odlučili su odložiti odluku o isplati sljedeće tranše pomoći vrijedne 8 milijardi eura zbog neispunjenih uslova, a koja je Grčkoj neophodna do oktobra, kada bi budžet mogao ostati bez sredstava.

Usto, zabrinjava i odluka predstavnika EU-a i MMF-a o otkazivanju planirane posjete Atini u ponedjeljak koji će umjesto toga održati konferencijski telefonski razgovor s grčkim ministrom finansija Evangelosom Venizelosom.

Analogno tome, grčka vlada je prošle nedjelje objavila kako razmatra uvođenje novog poreza na nekretnine kojom planira godišnje prikupiti 2 milijarde eura prihoda, a takozvana «Trojka» (EU, ECB, MMF) inspektora koja nadgleda grčko gospodarstvo, upozorila je kako se treba razmotriti i povećanje poreza na duvan, alkohol i luksuzna dobra, prenosi The Wall Street Journal.

Kao dio dogovora oko pomoći sa svojim zajmodavcima, Grčka je u martu ove godine obećala otpustiti minimalno 80 000 zaposlenih u javnom sektoru u sljedeće dvije godine, a navedena «Trojka» povećala je sada taj broj na 100 000 tražeći takođe da vlada obustavi i sva nova zapošljavanja u sljedećih 20 mjeseci.

Povećanje zadanih broja otkaza za čak 20 000 ljudi, Trojka opravdava potrebom hitnih reformi u budžetskoj potrošnji koja je glavni uzrok grčkih problema, a smanjenje budžetskih rashoda ključ je izlaska iz krize i podsticanja ekonomske konkurentnosti, smatraju.

*************

Evropski berzanski indeksi u ponedjeljak su pali, predvođeni bankovnim sektorom, budući da ulagače muči slab napredak u rješavanju dužničke krize u eurozoni i novi politički poraz njemačke kancelarke Angele Merkel. Londonski indeks Ftse oslabio je 1,8 posto, na 5.271 boda, frankfurtski DAX indeks za 2,6 posto, na 5,429 bodova, dok je pariški CAC bio na gubitku 2,3 posto, spustivši se na 2.960 bodova.

Tržišta je razočarao ishod sastanka ministara finansija eurozone, koji tokom vikenda nisu uspjeli sročiti konstruktivno rješenje za evropsku dužničku krizu. Fokus se sada prebacuje na telekonferenciju Grčke i njezinih međunarodnih zajmodavaca, koja bi danas poslijepodne trebala ponuditi smjernice o tome kako Grčka planira nadoknaditi proračunski manjak i izbjeći neplaćanje dugova.

*************

Cijene nafte na londonskom tržištu danas su pale ispod 112 dolara budući da evrozona i dalje ne uspijeva naći rješenje za dužničku krizu, pa ulagači strahuju da bi rast potražnje za sirovinama mogao usporiti.

Cijena sirove nafte u Londonu nakratko se spustila za 1,01 dolar, na 111,21 dolar, da bi se potom stabilizovala na oko 111,75 dolara. Na američkom tržištu barel nafte pojeftinio je za 1,44 dolara, na 86,52 dolara. Cijene nafte slijedile su tako pad cijena akcija, kovina i kursa evra, dok su dolar i zlato dobijali na cijeni.

izvor: seebiz.eu/Hina/index.hr/capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *