Turkish Airlines zainteresovan za kupovinu Montenegro Airlines?

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore priprema teren za privatizaciju Montenegro Airlinesa. Tender za privatizaciju državne aviokompanije Montenegro Airlinesa, koji je prije godinu dana propao jer niko nije dostavio ponudu, ovoga puta će biti bolje pripremljen i očekuje se veći broj ozbiljno zainteresovanih, saopšteno je “Novostima” u Vladi Crne Gore.

Za crnogorska “krila” interesuje se turska aviokompanija Turkish Airlines, koja je u značajnoj ekspanziji i širi poslovanje i na tržištu Balkana i već su većinski vlasnici u bosanskoj aviokompaniji. Strategija turske kompanije je da avioprevoznici iz regiona prevoze putnike ka njihovih većim linijama, što bi Turkish Airlinesu koristilo za povećavanje popunjenosti prekookeanskih letova. Predstavnici ove kompanije su već u više navrata vodili razgovore u Vladi, a njihovo predstavništvo u Crnoj Gori intenzivira aktivnosti i, uz redovne letove za Istanbul, ima akcijske letove ka mnogobrojnim svjetskim destinacijama.

Prema nezvaničnim informacijama, nakon što su odustali od kupovine srpskog “Jat”, u Turkish Airlinesu namjeravaju da intenziviraju aktivnosti usmjerene ka crnogorskoj aviokompaniji. Prema podacima sa njihovog sajta, ova kompanija je u prošloj godini ostvarila neto profit od 191 milion eura, i prevezla 29 miliona putnika. Prema ostvarenom obimu aviosaobraćaja u prošloj godini je na trećem mjestu u Evropi.

U Montenegro Airlinesu kažu da proces privatizacije ove kompanije traje već više od šest godina i da je sve vezano za taj posao u nadležnosti Vlade odnosno Savjeta za privatizaciju.

U ovoj kompaniji kažu da za pet poslednjih godina nisu dobili ni euro subvencija, iako je to praksa u regionu. Ne negiraju, međutim, da se suočavaju sa mnogim izazovima, velikom konkurencijom, porastom cijene goriva i slično.

Crnogorski nacionalni avioprevoznik dobio je u aprilu državnu garanciju za kredit od 9,6 miliona eura, sa grejs periodom od dvije godine i rokom otplate od šest godina. Iz Ministarstva finansija tada je saopšteno da će se 4,6 miliona eura iskoristiti za otvaranje novih linija, četiri miliona za učešće u kupovini novog aviona, a preostali milion za generalnu reviziju motora za avion tipa “foker 100”.

izvor: novosti.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *