Steinberg – prva kompanija iz regiona koja je postala listing partner berze u Beču

Dodajte komentar

Bečka berza, jedno od najstarijih finansijskih tržišta u Evropi, dobila je listing partnera za Jugoistočnu Evropu. Firma Steinberg CPP, sa sjedištem u Beogradu, pomagaće pravnim licima iz Srbije i regiona u listiranju akcija i obveznica, i prikupljanju kapitala, na tržištu čija je prosiječna mjesečna likvidnost pet milijardi eura.  Poređenja radi, likvidnost domaćeg tržišta kapitala Beogradske berze je nekoliko stotina puta manja od Beča.

Bečka berza osnovana je 1771. godine. Na njoj trguju neki od najvećih svijetskih institucionalnih  investitora. Pored akcija i obveznica, može se trgovati raznim  indeksima, uključujući i ruske,  fjučersima, ali i strujom i gasom. Vlasnik Bečke berze je CEE Stock Exhange Group, koja je  posljednjih godina preuzela berze u Pragu, Budimpešti i Ljubljani.

Steinberg CPP se bavi finansijskim savijetovanjem (upravljanjem aktivom, spajanjima i preuzimanjima,  investicijama i trgovinom akcija). Na tržištima Srbije i okolnih zemalja prisutan je nešto više od godinu dana.

Kako ističe član Upravnog odbora kompanije Steinberg CPP, gospodin Vladimir Petrović: „Vjerujem da smo uradili pravu stvar ne samo za našu kompaniju, već i za cijelo tržište u Republici  Srbiji. Poređenja radi, Beogradska berza je nekoliko stotina puta manje likvidna u odnosu na Beč. Pretežno su aktivni institucionalni investitori iz regiona, kao i fizička lica. Ozbiljnih svijetskih ‘igrača’, gdje mislimo na vodeće investicione banke iz svijeta, gotovo i da nema. Smatramo da smo ovim potezom pospiješili konkurenciju, a vjerujemo da će to biti pokretač boljitka na tržištu kapitala u Srbiji. Ovime i Beogradska berza dobija na značaju, jer samo zdrava tržišna utakmica sa konkurentima može doprinijeti i razvoju Beogradske berze, tržišta kapitala, kao i cjelokupne privrede u Republici Srbiji“.

izvor: seebiz.eu

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *