CEZAP: Neminovna su nova poskupljenja

Dodajte komentar

Nove cijene goriva diktira nam svjetsko tržište, pa iako su rekordne nijesmo ih mogli izbjeći, a niže za sada ne možemo očekivati-poručuju iz Ministarstva ekonomije. U Centru za zaštitu potrošača  smatraju da će svaki skok cijena uticati na budžet građana, ali  da  su mirni do proljeća.

Ukidanje vanrednog stanja vozačima je donijelo lošu vijest. U roku od 24 sata stigle su i nove vrtoglave cijene goriva.

Cijene bezolovnog eurosupera 98 i 95 naime,  dostigle  su rekordne nivoe pa je eurosuper od danas skuplji pet centi, a dizel tri centa. To je bilo neminovno. Čestu promjenu cijena goriva diktira nam svjetsko tržište, pa smo nemoćni kaže za naš radio samostalni savjetnik u sektoru za energetiku Ministarstva ekonomije Tihomir Milatović. Ne mogu se očekivati niže cijene, smatra Milatović.

“Bilo bi lijepo kada bi se reklo da je sada prestao da raste taj trend. Još raste i za sada je rano za optimizam pa da kažemo da će biti jeftinije. Najveći problem je što niko ne zna do kada će trajati taj trend.”

Građani ni na jedno poskupljenje ne gledaju blagonaklono, ali barem do proljeća ne bi trebalo da brinu za životni standard-kaže Predrag Boljević iz Centra za zaštitu potrošača.

“Nažalost sve će imati veliki efekat na standard crnogorskih građana. Ne odmah i trenutno, ali očekujemo da će se do proljeća odraziti i na sve ostale proizvode koji direktno ili indirektno zavise od cijene energenata. ”

Teška situacija je svuda-napominje Boljević. Na pitanje kako bi posavjetovali građane sa prosječnom platom kaže nema konkretno rješenje.

“Dva rješenja su-jedno da nađe novo zaposljenje što je sada iluzorno, a drugo da stegne kaiš. Treće ne postoji.”

Kako  su nam rekli sa autobuske stanice nijedan autoprevoznik za sada neće korigovati cijenu karata. Ni podgorička taksi udruženja neće protiv građana, kaže vlasnik taksi službe Predrag Kažić.

“To će se desiti jedino ako doživimo neku drastičnu cijenu, ali po našim saznanjima do toga neće doći. Moramo to da poštujemo jer i premijer rekao da je to nešto na šta se ne može uticati. Loša je finansijska situacija i kod građana i kod nas.”

Podsjetimo, bezolovni eurosuper 98 košta 1,46, dok je nova cijena litra eurosupera 1,43 centa. Eurodizel, kao i eurodizel namijenjen za komercijalne svrhe, košta 1,31 odnosno 1,1 cent. Od ponoći skuplje je i  lož ulje -pet centi.

izvor: Antena M

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *