EBRD povećala prognozu rasta za Crnu Goru na 3,8 odsto

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) Crnoj Gori prognozira ekonomski 3,8% , revidirajući svoju projekciju iz maja naviše za 0,3 odsto.

Zapadni Balkan će vidjeti ubrzanje rasta s 2,5 odsto u 2023. na 3,4 odsto u 2024. i 3,7 odsto u 2025., podstaknut snažnom turističkom sezonom u Albaniji, povećanim ulaganjima u Srbiji i snažnim rastom potrošnje u Crnoj Gori, navodi se u najnovijem izvještaju Evropske banke za obnovu i razvoj.

Rast srbijanske ekonomije iznosit će 3,8 odsto ove godine, brže od prethodno prognozirane stope rasta od 3,5 odsto, a identičan rast od 3,8% Banka predviđa za Crnu Goru, revidirajući svoju projekciju iz maja naviše za 0,3 postotna boda.

S druge strane, EBRD je snizio stopu očekivanog ekonomskog rasta Sjeverne Makedonije za 0,3 podstotna boda na 2,2 odsto.

Ekonomski rast Hrvatske dosegnuće ove godine 3,6%, što je revizija naviše od 0,7 postotnih bodova u odnosu na prethodnu procjenu, dok bi BDP Slovenije trebao porasti za 1,5 posto u 2024., što je smanjenje rasta za 0,8 postotnih bodova u odnosu na prethodnu prognozu.

EBRD očekuje da će ekonomski rast Kosova ubrzati na 4% u 2024. s 3,3% prošle godine, zadržavajući svoju raniju projekciju nepromijenjenom.

Izvještaj EBRD-a naglašava načine na koje se zemlje EBRD-a prilagođavaju novim geopolitičkim i geoekonomskim realnostima.

“Naše ekonomije se neprestano prilagođavaju globalnoj dinamici koja se razvija”, rekla je Beata Javorcik, glavna ekonomistica EBRD-a.

“Iako smo malo smanjili našu prognozu rasta, smanjenje inflacije i oporavak realnih plata daju ohrabrujuće znakove. Biće potreban stalan oprez dok se ekonomije prilagođavaju izazovima povezanim s obnovljenim inflatornim pritiscima, energetskom sigurnošću, trgovinom i uslovima finansiranja duž svojih puteva prilagodbe”, dodala je Javorcik.

Slični Članci