Japan skinuo škotski viski sa trona

Dodajte komentar

Kad bi se morala izabrati jedna stvar na svijetu po kojoj su Škoti najpoznatiji, to bi vrlo vjerovatno bio viski. Ali, ove nedelje morali su tron da prepuste Japancima, čiji je single malt proglašen najboljim na svijetu.

Titulu Yamazaki Single Maltu Sherry Cask 2013 dodijelila je knjiga “2015 World Whisky Bible”, koji sastavlja stručnjak Džim Marej.

On je ovaj single malt opisao kao “gotovo neopisivo genijalan”, mirisa “izvanredne odvažnosti” i završetka “lagane, zavodljive začinjenosti”, dajući mu impresivnih 97,5 bodova od mogućih 100.

Ovo je prvi put u 12 godina otkad se knjiga izdaje da je japanski viski osvojio titulu najboljeg, a kao so na ranu Škotima ide i činjenica da se nijedan njihov viski nije našao u prvih pet.

Pobednički viski proizvod je destilerije Yamazaki koja je osnovana 1923. godine, a proizvedeno je samo 16.000 boca.

Na drugom i trećem mjestu našli su se američki proizvodi: burbon Williama Laruea Wellera i 18-godina star Sazerac Rye, a Marej je dodao da bi kvalitet japanskih i drugih internacionalnih viskija trebao biti “poziv za buđenje” Škotima, budući da nijedan njihov proizvod “trenutno nije ni blizu pobjedničkim”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *