Tvrđava Arza opet na prodaji

Austrougarska tvrđava Arza sa pripadajućim zemljištem na poluostrvu Luštica po drugi put je na prodaji. Oglas je objavljen na internet stranici agencije za prodaju i izdavanje nekretnina Freš, koji je prenijela na svom sajtu i agencija Realitika. U njemu je navedeno da je riječ o gradskom građevinskom zemljištu, površine 107.800 kvadrata, koje uključuje vlastitu plažu 5.700 kvadrata i austrougarsku tvrđavu Arza od 1.455 kvadratnih metara.

U oglasu se navodi da se parcela nalazi na ulazu u Bokokotorski zaliv, na poluostrvu Luštica i ima direktan izlaz u more i vlastite plaže, kao i da je cijena po dogovoru. Oglas se brzo proširio društvenim mrežama i izazvao negodovanje brojnih građana Boke.

Tvrđava Arza je 2005. prodata rusko-crnogorsko-srpskom konzorcijumu, koji čine Akcionarska komercijalna banka, Trejd junik iz Budve i RCG Invest Herceg Novi. Konzorcijum je kupio zemljište na Arzi za 4,5 miliona eura od vojnog fonda u Beogradu i formirao društvo Arza property corp, čiji je direktor Vadim Ogorodov, a osnivači Olgica, Mirko i Maja Latinović. Mirko Latinović je, inače, vlasnik Trejd junika.

Neposredno nakon kupovine, iz konzorcijuma su saopštili da će graditi turistički kompleks i investirati100 miliona eura. Novi vlasnici su zabranili prolaz javnim putem i ulaz na plaže, uvale, seke i mulu Arze. Posjed je ograđen žicom i postavljena je tabla sa oznakom “privatan posjed”, a angažovano je i privatno obezbjeđenje. Investicija nije realizovana, a kompleks je nakon 14 godina ponovo na prodaji.

Slični Članci