Pročitajte šalu koju je ispričao šef Evropske centralne banke

Dodajte komentar

U svojem zadnjem izvještaju «Što je sljedeće u svjetskoj ekonomiji», ekonomist Morgana Stanleyja Joachim Fels prepričao je anegdotu s večere u Frankfurtskom muzeju Senckenburg u kojem se održavala svečana večera na kojoj je bio prisutan, zajedno s guvernerom Evropske centralne banke, Mariom Draghijem.

Draghi je okupljenima prepričao svoj omiljeni vic, kojeg je Fels zapisao u svojem izvještaju za Morgan Stanley.  

“Muškarac treba transplantaciju srca, i doktor mu ponudi srce petogodišnjeg dječaka. Muškarac ga odbije, rekavši da je premlad. Na to će doktor: a srce četrdesetogodišnjeg investicijskog bankara? Ne, jer nemaju srca, odgovara bolesnik. A 75-godišnjeg bankara centralne banke, upita zatim liječnik. Može, odgovara bolesnik: Njegovo srce nije korišćeno”.

Fels komentariše kako mu se vic svidio, jer sebe smatra ekonomistom koji radi za investicijsku banku, a ne investicijskim bankarom.  Draghijev vic ustvari otkriva važnu stvar, kaže Fels, a to je da je na centralnom bankarstvu da donosi racionalne, hladnokrvne i neosjećajne odluke, često u teškim okolnostima.

Mnoge su odluke ECB-a bile tačne, a neke od njih i jako uspješne, poput Draghijeve objave iz juna 2012. godine da će «učiniti sve što je potrebno» da sačuva euro.
banka.hr/Businessinsider
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *