Volkswagen ulaže više od milijardu dolara u novu fabriku kombija u Poljskoj

Dodajte komentar

Volkswagen sprema da potroši gotovo 3,4 milijarde zlota (1,1 milijardu dolara) za gradnju nove fabrike kombija u Poljskoj, smanjujući proizvodnju u Njemačkoj zbog visokih troškova rada. 

Gradnja nove fabrike u poljskoj Wrzesniji trebalo bi da započne krajem ove godine a zapošljavaće više od 2.300 radnika. Montaža modela kombija Crafter trebala bi da počne u drugoj polovini 2016. godine, saopštio je VW u utorak.

Crafter se trenutno proizvodi u dva njemačka pogona konkurenta Daimlera koji taj model proizvodi od 2005. u sklopu saradnje s VW-om. Završetak te saradnje predviđen je za kraj 2016.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Odlukom o gradnji Craftera u Poljskoj definišemo trasu strateške reorganizacije naših lakih komercijalnih vozila”, naveo je u saopštenju Leif Oestling, šef odjela kamiona VW.

Prebacivanje proizvodnje u Poljsku omogućće njemačkoj grupi koja u blizini Poznana već proizvodi komercijalna vozila Caddy i T5 da značajno smanji troškove proizvodnje.

Troškovi rada u industrijskoj proizvodnji u Poljskoj iznosili su u 2012. po radnom satu 6,65 eura, u odnosu na 36,98 eura koliko su iznosili u Njemačkoj, pokazuju podaci kelnskog ekonomskog instituta IW.

Eventualni uticaj VW-ove odluke na zaposlenost u Njemačkoj zasad nije moguće procijeniti jer Daimler namjerava koristiti kapacitete koji su se do sada koristili za proizvodnju Craftera za proširenje proizvodnje vlastitog ekvivalentnog modela Sprintera.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *