Za Krim status posebne ekonomske zone

Dodajte komentar

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je danas da bi Krim mogao da dobije status posebne ekonomske zone.

“To je sada sve naša ‘glavobolja’, naša teritorija, naši subjekti Federacije … zbog toga treba predlagati perspektivna rješenja i rješavati probleme u najkraćim mogućim rokovima”, rekao je Medvedev na sastanku vlade posvećenoj socijalno-ekonomskom položaju Krima i Sevastopolja.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Mislim da je moguće razmotriti pitanje formiranja posebne ekonomske zone na Krimu”, rekao je Medvedev na sastanku sa 50-ak učesnika, među kojima su bili i većina čelnika federalnih organa izvršne vlasti, guvernerka Centralne banke Elvira Nabiulina i opunomoćenik ruskog predstavnika za Krimski Federalni Okrug, Oleg Belavencev.

Medvedev je naložio vladi da izradi plan za poreske olakšice krimskim preduzećima koji prelaze u rusku jurisdikciju, izvijestile su ruske agencije.

Itar-Tas s prenosi da je poslovni dnevnik “Vedomosti” danas javio da bi Krim mogao da dobije status posebne ekonomske zone, slično Kalinjingradskoj oblasti, u kojoj su za stanovnike tokom prvih šest godina predviđena oslobađanja od plaćanja poreza na dobit i imovinu.

Ruski premijer je rekao da se pojavljuje pitanje zavisnosti Krima od isporuka energije i vode iz Ukrajine i dodao da će vlada razmotriti mogućnosti za sopstveno snabdijevanje energentima i uključenja tog poluostrva u ujedinjeni energetski sistem Rusije preko Kerčenskog moreuza, koji razdvaja Krim od južne ruske pokrajine Krasnodar i Azovsko od Crnog mora.

U Simferopolju je potpredsjednik krimske vlade Rustam Temirgalijev rekao da situacija sa snabdevanjem energetima nije izložena velikoj prijetnji, navodeći da su prosječne potrebe 630 megavata, a da Krim proizvede 240, i da je već postavljeno 900 mobilnih generatora.

Medvedev je u Moskvi, takođe, rekao da bi eksploatacija gasa u Krimskom regionu trebalo da bude uvećana za 1,5 do dva puta, da je “Gazprom” već pripremio odgovarajući predlog i da bi to trebalo da pokriva potrebe Krima za električnom energijom.

Predsjednik ruske vlade saopštio je da bi izdavanje ruskih pasoša žiteljima Krima trebalo da se završi do ljeta.

Načelnik ruske Federalne migracione službe Konstantin Romodanovski je, kako prenosi ruska državna agencija, saopštio da je trenutno dobijena 21 hiljada zahtjeva za dobijanje ruskog pasoša i da je pripremljeno 5,5 hiljada za izdavanje.

Njegov zamjenik Sergej Kaljužni rekao je da su u skladu sa sporazumom o prisajedinjenju Krima Rusiji državljani Ukrajine i lica bez državljanstva koji žive na Krimu i u Sevastopolju priznati za ruske državljane, osim onih koji u roku od mjesec dana izjave da žele da zadrže ukrajinsko državljanstvo ili da budu bez državljanstva.

Medvedev je najavio da će plate radnika u javnom sektoru na Krimu biti povećane do prosečnog nivoa u Rusiji, kao i da će vlada do kraja godine izdvojiti približno 35 milijardi rubalja (milijardu dolara) za povećanje penzija stanovnika Krima do ruskog nivoa.

Takođe je dodao da “Rostelekom” treba u kratkom roku da osigura telekomunikacione mogućnosti na Krimu kako se ne bi pribjegavalo uslugama ukrajinskih kompanija.

“Očigledno je nedopustivo da se informacije i dokumenti vezani za upravljanje teritorijom dva subjekta Ruske Federacije, uključujući informacije povjerljivog karaktera, prenose uz korišćenje kapaciteta stranih kompanija”, rekao je Medvedev.

Za Krim Moskva planira da formira specijalni državni komitet za razvoj i sva ministarstva i službe u svojoj nadležnosti do kraja godine treba da predaju konkretan akcioni plan za podršku Krimu, rekao je ruski premijer.

Akter

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *