Crna Gora 134. na listi propalih zemalja

Dodajte komentar

Crna Gora je zauzela 134. mjesto na listi propalih zemalja koju je objavio američki Fond za mir. Na listi se nalazi 178 zemalja koje su rangirane počevši od najgorih. Od zemalja u regionu bolje je rangirana od Bosne (83.), Srbije (92.), Makedonije (112.), Albanije (119.), ali za jedno mjesto slabije od Hrvatske (135.)

Lista propalih zemalja pravi se na osnovu 12 kriterijuma. Ocjenjuje se, između ostalog, poštovanje ljudskih prava, stepen siromaštva, ekonomija, rad javnih službi, vladavina prava… Ocjene se kreću od nule kao najboljeg rezultata, do deset kao najgoreg.[widgets_on_pages id=”Baner”]

Crna Gora je najlošije ocijenjena, ocjenom 6.5, u kategoriji otpora i nezadovoljstva stanovništva, i u kategoriji rasta bogate elite. Sudeći prema ocjeni Fonda za mir, ni stepen bezbijednosti nije dobio visoku ocjenu, a ustanovljeno je i da je poštovanje ljudskih prava na niskom nivou.

Ozbiljnost situacije na listi je označena sa nekoliko nijansi crvene (uzbuna), narandžaste (upozorenje), žute (stabilno) i zelene boje (održivo). U zoni stabilnog stanja, Crnoj Gori društvo prave Kuvajt, Antigua & Barbuda, Mongolija, Rumunija, Panama, Bugarska, Bahami, Hrvatska, Oman, Barbados i Grčka.

Najgore rangirane, na vrhu liste, jesu Somalija, Kongo i Sudan, dok su na dnu kao najbezbjednije i najstabilnije zemlje Finska (178), Švedska (177), Norveška (175), Švajcarska (175) i Danska (174).

Fond za mir već devetu godinu zaredom pravi listu najgorih zemalja u svijetu. U odnosu na prethodne godine Crna Gora je, ipak, popravila poziciju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *