ECB lansirao evropske banke na berzama

Dodajte komentar

Evropske dionice blago su u utorak ojačale u slaboj trgovini uoči praznika, podstaknute najavom Evropske centralne banke da će bankama ponuditi jeftine kredite, na što se nadovezala uspješna španska aukcija dužničkih papira.

Indeks Frankfurtske berze Dax ojačao je tako 0,9 posto na 5723 boda, pariški CAC za 1,1 posto, na 3007 bodova, dok je londonski FTSE bio u blagom minusu, oslabivši 0,3 posto, na 5351 bod.

Tržišta je oraspoložila najava da će Evropska centralna banka u srijedu ponuditi bankama u eurozoni kredite za refinansiranje na rok do tri godine po kamati stopi od jedan posto kako bi spriječila kreditnu krizu i usporavanje ekonomije.

Nakon te su objave španski troškovi kratkoročnog zaduživanja na najnovijoj aukciji više nego prepolovljeni u odnosu na aukciju održanu prije mjesec dana.

U takvom je okruženju poskočio španski berzanski indeks IBEX, za 1,3 posto, a najveći su dobitnici bile banke, pa su Banco Santander i BBVA ojačale 2,1 odnosno 2,2 posto.

Bankarski sektor bio je među istaknutim dobitnicima i na ostalim evropskim tržištima, pa su italijanske banke UniCredit i Intesa Sanpaolo, i francuski BNP Paribas ojačali u rasponu od 3,9 do 4,3 posto.

“Iako su ocjene španske aukcije obveznica pozitivne, jasno je da je taj uspjeh proizišao iz ECB-ove najave programa podsticanja likvidnosti”, rekao je Joshua Raymond iz City Indexa

U prosjeku je evropski bankarski sektor bio na dobitku 2,3 posto.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *