Dogovor o fondu EU za spas banaka

Ministri finansija eurozone postigli dogovor o načinu na koji će spasilački fond EU pružati nov kapital posrnulim bankama.

“Načinili smo važan korak ka osnivanju bankarske unije, postigavši dogovor o glavnim principima budućih propisa za direktnu dokapitalizaciju banaka”, izjavio je njemački ministar finansija Volfgang Šojble poslije razgovora sa još 16 kolega iz zemalja eurozone, prenosi Frans pres.Na vrhuncu dužničke krize, Evropska unija je osnovala Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM), težak 500 milijardi eua, namijenjen direktnom spasavanju banaka.

U junu prošle godine, kada su se španske banke približile kolapsu, zvanični Brisel je proširio ovlašćenja tog fonda, dajući mu mogućnost da direktno uputi pomoć oslabljenim bankama.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Problem je, međutim, nastao oko načina na koji je to planirano da bude urađeno, budući da su se Njemačka i jos nekoliko članica usprotivile jednostavnom dolasku do spasavanja banaka preko ESM-a, bez postojanja strogih uslova, prenosi b92.net.

“Ukoliko neko misli da banka, kojoj je potreban kapital, može samo pravo otići u ESM, to je glupost”, izjavio je Šojble, opisujući takvu akciju kao “poslednju šansu”.

Holandski ministar finansija Jerun Dajselblum, koji je na čelu Eurogrupe, izjavio je da će ESM moći da pozajmi ukupno 60 milijardi eura svim kreditorima – što je relativno mala suma imajući u vidu obim nekih skorašnjih paketa pomoći bankama.

Oslabljena članica eurozone će, takođe, morati da osigura da banka koja traži pomoć ima minimalni nivo kapitala od 4,5 odsto, izjavio je Dajselblum.

Ono što je od ključnog značaja je da će kreditori banaka, uključujući deponente, biti “izbavljeni” ukoliko dođe do spasavanja banke, kako bi se umanjili troškovi po poreske obveznike koji su do sada finansirali pakete pomoći za banke.

Uloga ESM-a u dokapitalizaciji banaka je povezana sa Jedinstvenim mehanizmom nadzora (SSM) dogovorenim prošle godine, a koji centralizuje kontrolu nad najvećim kreditorima eurozone pod okriljem Evropske centralne banke (ECB).

Jednom kada SSM stupi na snagu, što će vjerovatno biti u drugoj polovini naredne godine, ESM može u potpunosti početi sa svojim zadatkom dokapitalizacije.

Ministri finansija su, takođe, razgovorali o neizvjesnoj situaciji u Grčkoj, ukazujući na opasnost u kojoj se nalazi grčka koaliciona vlada poslije odluke da zatvori državnu televiziju, što je izazvalo bijes javnosti.

Ministri finansija eurozone će se danas sastati sa još 10 kolega iz zemalja koje nisu članice eurozone kako bi raspravljali o planu za oporavak banaka.

Podijeli ovaj članak