Beranskim rudarima isplaćene zarade, izašli iz jame

Beranski rudari, koji su dvije sedmice štrajkovali zbog neisplaćenih zarada, dobili su novac oko 15 sati, nakon čega su izašli iz jame, potvrdio je Portalu RTCG predstavnik rudara, Ljubo Gledović.

Odložena naplata koncesije vlasniku

Vlasnik beranskog Rudnika mrkog uglja, kompanija Balkan enerdži tražila je od ministarstva ekonomije da odloži naplatu koncesije za ugalj i da im odblokiraju račun, kako bi danas isplatili zaostale zarade rudarima.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Ministarstvo je odložilo naplatu koncesije tri mjeseca, tako da se sada čeka da Balkan enerdži uplati novac i rudari izađu iz jame. Još nije poznato kakva sudbina čeka rudnik mrkog uglja, jer je Komisija ocijenila da je prioritet spasiti ljudske živote.

U ministarstvu smatraju da ništa nije riješeno dok novac ne legne na račun rudara.  Predstavnici Komisije su nedavno obišli rudare, koji su poručili da će iz jame izaći samo kada im se isplate zarade, zašto je potrebno 73 hiljade eura.
Beranski Rudnik mrkog uglja je prije šest godina kupila grčka kompanija Balkan enerdži, koja je u vlasništvu zakupca Svetog Stefana, Viktora Restisa. Grčka kompanija i pored brojnih obećanja, nije uspjela da pokrene proizvodnju u rudniku.

Podijeli ovaj članak