Koliko je potrebno za život u najjeftinijim američkim državama

U najjeftinijim američkim saveznim državama jednoj osobi potreban je godišnji prihod od oko 40.000 dolara za pokrivanje osnovnih troškova, navodi kompanija za finansijsku tehnologiju Smart Aset.

Prema toj analizi, američka država sa najnižim troškovima života je Zapadna Virdžinija, a za njom slijede Arkanzas i Oklahoma, prenosi Si-CNBC.

Domaćinstvu od jednog člana u Zapadnoj Virdžiniji neophodan je prihod od 39.386 dolara ga podmirivanje potrepština kao što su stanovanje, prevoz, zdravstvena zaštita, porezi i drugi uobičajeni troškovi.

U Arkanzasu je taj iznos oko 39.724 dolara, u Oklahomi – 40.211, a iza njih su Sjeverna Dakota (40.262) i Kentaki (40.355).

Srednja američka godišnja plata za radnike sa punim radnim vremenom je skoro 60.000 dolara, navodi Biro za statistiku rada.

Međutim, radnici sa minimalnom platom u mnogim od najjeftinijih američkih država značajno zaostaju za tom cifrom, pa recimo u radnoj nedelji od 40 sati, minimalna plata od 8,75 dolara po satu u Zapadnoj Virdžiniji iznosi samo 18.200 dolara godišnje.

 

Podijeli ovaj članak