Talas bankrota u Njemačkoj

Povećanje cijena energenata i materijala i slabija tražnja izazvali su talas bankrota srednjih i velikih preduzeća u Njemačkoj u prvoj polovini godine, objavio je poslovni list Handelsblat.

U periodu od januara do juna, 162 kompanije sa prometom većim od 10 miliona evra podnijele su stečaj, piše Handelsblag, pozivajući se na analizu konsultantske kuće za restrukturiranje poslovanja Falkensteg.

Ta cifra je za 41 odsto veća nego u istom periodu prošle godine, navodi list, uz napomenu da je skok znatno veći od onoga što je Falkensteg očekivao, prognozirajući rast od 30 odsto početkom godine.

Najviše zahtjeva podnijele su kompanije u sektoru nekretnina, dobavljači automobila i proizvođači mašina, navodi Handelsblat.

Razlozi za proglašenje bankrota uključuju krizu nakon pandemije, inflaciju, rastuće cijene energije i materijala i slabljenje tražnje.

Restrukturiranje i ulaganja u propale kompanije ometaju globalna kriza, loši izgledi za njemačku privredu i visoke kamatne stope, utvrdio je Halkensteg, prema izvještaju Handelsblata.

Njemačka privredno-privredna komora DIHK je u maju predvidjela nastavak uzlaznog trenda bankrota, ističući da njemačku privredu koče strukturni problemi kao što je nedostatak kvalifikovane radne snage.

U 2023. godini bankrot je proglasilo 17.814 preduzeća, 22,1 odsto više nego 2022. godine, pokazuju podaci statističkog zavoda Destatis.

Podijeli ovaj članak