Francuska: Ultrabogati i strani investitori prestrašeni najnovijom političkom dramom

Bogati pojedinci i strani poslovni ljudi, koje predsjednik Francuske Emanuel Makron “mazi” otkad je izabran 2017, očekuju manje ružičastu budućnost nakon parlamentarnih izbora u ovoj zemlji, strahujući da će neke od njihovih prednosti biti dovedene u pitanje.

Bilo da je riječ o stranim kompanijama i investicionim fondovima ili bogatim francuskim građanima, politika koja se vodi poslednjih sedam godina ide u prilog njihovim interesima, prvenstveno kroz niže poreze, ali i kroz reforme tržišta rada i penzija, koje ljevičari koalicije koja je završila na vrhu izbora u nedelju namjeravaju djelimično da preokrenu.

– Broj ljudi koji se raspituju o odlasku iz Francuske povećao se za najmanje 30% posljednjih nedjelja – rekao je za AFP Filip Lorenc (Philippe Lorentz), poreski advokat.

Navodi da najviše traže egzil u Švajcarskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u.

– Oni nisu nužno dio ultrabogatih, ali ponekad su viši rukovodioci – kaže advokat, koji vidi nasljednike i izvršne direktore kako prolaze kroz njegova vrata.

U novom sastavu parlamenta, koji je izabran u dva izborna kruga, biće dosad dosad neviđen broj zastupnika krajnje desnice. 123 pripadaju Nacionalnoj skupštini Marine Le Pen, a još 20 zastupnika povezano je s krajnjom desnicom.

Drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj za mnoge je bio veliko iznenađenje s obzirom na to da je pobjedu odnijela Nova narodna fronta (NFP), lijeva koalicija sastavljena od nekoliko stranaka.

Iako će formiranje vlade uslijediti idućih dana i nedelja, Nova narodna fronta sa 182 zastupnika imaće najbolju startnu poziciju za formiranje vlade, a za očekivati je da će Makron prvo toj političkoj opciji dati mogućnost formiranja vlade, prenosi SEEbiz.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak