Povećanje poreza na duvan gurnuće potrošače ka švercerima

Za mnoge pušače nabavka ilegalnog duvana sada je samo zaobilaženje onoga što smatraju nepravednim oporezivanjem. Sve su manje zabrinuti za načine na koje je proizvod koji kupuju proizveden, prerađen ili prodan. Nedavni podaci istraživanja na tržištima u ovoj studiji pokazuju da se 43 odsto pušača ispitanih na ova četiri tržišta sada slaže s idejom kupovine cigareta, čak i ako znaju da se proizvode i/ili prodaju ilegalno, pokazalo je istraživanje

Istraživanje Intrinsic insight-a u četiri zemlje Velikoj Britaniji, Francuskoj, Kanadi i Filipinima

– otkrilo je kako kriminalci postaju sve inovativniji, agilniji i tehnološki napredniji u ciljanju potrošača i izbjegavanju zakona. Utvrđeno je da je ilegalna trgovina duvanom veliki izvor profita za organizovani kriminal i borba protiv nje mora biti glavni prioritet zbog njenog sveobuhvatnog uticaja na naša društva.

– Bez obzira na tržište, promjena stavova potrošača prema ilegalnoj trgovini duvanom temeljno je pitanje kojim se treba pozabaviti. Za mnoge pušače nabavka ilegalnog duvana sada je samo zaobilaženje onoga što smatraju nepravednim oporezivanjem. Sve su manje zabrinuti za načine na koje je proizvod koji kupuju proizveden, prerađen ili prodan. Nedavni podaci istraživanja na tržištima u ovoj studiji ilustruju da je četiri od deset (43 odsto) pušača ispitanih na ova četiri tržišta sada se slažu s idejom kupovine cigareta, čak i ako znaju da se proizvode i/ili prodaju ilegalno navedeno je u istraživanju predstavljenom u Beču.

Istraživanje je pokazalo da je manje vjerovatno da će javnost postavljati pitanja o tome od koga kupuju, a 44 odsto potrošača koji su ovdje ispitani rado će ih kupiti od nekoga čak i ako ne znaju porijeklo ili izvor proizvoda.

– Takva ravnodušnost prema porijeklu duvana nije neuobičajena. Nigdje to nije bolje dokazano nego u Francuskoj, gdje bi sedam od 10 pušača teoretski bilo spremno nabavljati duvan bez plaćanja carine. Ovo samo ponovo potvrđuje da će povećanje poreza na duvan vjerovatno gurnuti druge dalje prema ilegalnim proizvodima i/ili cigaretama, izvorima troškova od kojih će poreski prihodi biti potpuno izgubljeni piše u izvještaju.

Istraživanje je pokazalo da se globalo priznaje da ilegalna trgovina duvanom predstavlja problem.

Izvor: Dan

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak